Valstybinės ligonių kasos direktorius Saulius Janonis tvirtina, jog "jokių apribojimų, siunčiant vaikus į sanatorijas, negali būti". Tokį reikalavimą medicinos įstaigoms VLK vadovas pareiškė, kai pastaruoju metu visuomenės informavimo priemonėse pasigirdo priekaištų, jog vaikai nesiunčiami į sanatorijas dėl kvotų.

VLK teigimu, pastebėta, jog asmens sveikatos priežiūros įstaigos, siunčiančios vaikus į sanatorijas, nevykdo specialaus pernai gruodį priimto Privalomojo sveikatos draudimo tarybos (PSDT) nutarimo, pagal kurį vaikų medicininei reabilitacijai bei sanatoriniam gydymui turi būti skiriama ne mažiau kaip 20 proc. lėšų, numatytų medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidoms kompensuoti.

"Pastebėjome, kad daugelis įstaigų neišsiuntė į reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigas planuoto vaikų kiekio", - teigė VLK vadovas.

Jis paragino teritorines ligonių kasas bei asmens sveikatos priežiūros įstaigas griežtai laikytis PSDT nutarimo ir siuntimų vaikams į sanatorijas neriboti. Taip pat S.Janonis pabrėžė, jog vaikų reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui numatytos lėšos neturi būti naudojamos kitoms medicinos paslaugoms apmokėti.

VLK duomenimis, 2002 metais iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui kompensuoti numatyta skirti 77,1 mln. litų, iš jų 15,4 mln. litų vaikų reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui.

Kitąmet PSDF biudžete vaikų reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui numatoma skirti 1 mln. litų daugiau nei šiemet.