Pasak SAM pranešimo, sveikatos apsaugos ministras Romualdas Dobrovolskis bei VLK vadovas Saulius Janonis artimiausiu metu kreipsis į šalies Vyriausybę su prašymu patvirtinti naujus kompensuojamų vaistų sąrašo sudarymo principus.

Tokiu būdu, R.Dobrovolskio manymu, pavyktų išvengti daugelio nesklandumų įtraukiant vaistus į sąrašą bei būtų užkirstas kelias korupcijai.

SAM pranešime teigiama, jog ministerija yra parengusi griežtus kompensuojamų vaistų sąrašo sudarymo principus, kuriais vadovaujantis, pavyks išvengti nereikalingų vaistų įtraukimo į sąrašą. Tačiau kol kas tų principų nekomentuoja.

"Vyriausybei patvirtinus ministerijos ir VLK siūlymus, kaip sudaryti kompensuojamų vaistų sąrašus, būtų galutinai nustatytos normos, kaip ir kokius vaistus galima įtraukti į kompensuojamų vaistų sąrašą", - rašoma pranešime. Anot pranešimo, taip pat bus nustatyti asmenys, atsakingi už sąrašo kontrolę, bei jų atsakomybė.

Dėl kompensuojamų vaistų sąrašo pakeitimų sveikatos apsaugos ministras tikisi sulaukti didelio nepasitenkinimo iš farmacijos bendrovių.

"Savaime aišku, kad susilauksime milžiniško spaudimo iš farmacijos kompanijų pusės, tačiau galime užtikrinti, kad neketiname nuolaidžiauti joms. Kompensuojamų vaistų sąrašas - ne farmacijos kompanijų pelno šaltinis, o būtinybė pacientams", - pabrėžė R.Dobrovolskis.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šešios farmacinės bendrovės 2001 metais Lietuvoje turėjo didžiausias pajamas iš kompensuojamų vaistų. 48 mln. litų pajamų turėjo "Glaxo Smith Kline", 35 mln. litų - "Eli Lilly", 33 mln. litų - "Janssen Cilag", 23 mln. litų - "Pfizer", po 18 mln. litų - "Berlin Chemie" ir "Astra Zeneca".

Pagal Seimo patvirtintą privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą šiemet vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui kompensuoti numatyta 326 mln. litų. 2001 metais tam buvo skirta 307 mln. litų.

Kitų metų Valstybės biudžeto projekte numatyta 330 mln. litų kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms ir tai beveik 3,6 mln. litų daugiau, nei šiemet.

Tačiau VLK specialistų teigimu, tokios sumos vis tiek nepakaks. Preliminariais VLK paskaičiavimais, norint patenkinti šalies gyventojų kompensuojamų vaistų poreikį, reikėtų PSDF biudžete numatyti apie 430 mln. litų, t.y. apie 100 mln. litų daugiau, nei šiemet skirta.