Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius spaudos konferencijoje trečiadienį teigė negalįs nurodyti konkretesnio karių išvykimo laiko ir perspėjo, kad Lietuvos krašto apsaugos vadovybė ir ateityje negalės pateikti visų misijos detalių dėl tokioms operacijoms keliamų reikalavimų bei susitarimų su sąjungininkėmis.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis pranešė, kad 37 į Afganistaną vyksiantys Lietuvos kariai veiks JAV specialiosios paskirties dalinio sudėtyje ir vykdys žvalgybinį patruliavimą bei saugos kai kuriuos objektus.

Pasak ministro L.Linkevičiaus, amerikiečiai dar birželį paklausė Lietuvos, ar ji galėtų savo specialiosiomis pajėgomis prisidėti prie tarptautinės operacijos "Enduring Freedom". Specialistų tai laikoma geru Lietuvos specialiųjų pajėgų pasirengimo įvertinimu.

KAM vadovo duomenimis, šiuo metu Afganistane yra maždaug 20 valstybių pajėgos, tarp jų ir penki Estijos išminuotojai su dresiruotais šunimis.

Lietuvos būrį sudarys profesionalios tarnybos kariai iš Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono bei kitų ypatingosios paskirties tarnybų, kurios sudaro jungtines Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgas "Aitvaras".

Anot J.Kronkaičio, misijai bus atrenkami geriausiai pasiruošę kariniai vienetai - komandos ir skyriai.

Į misiją bus siunčiami tik savanoriai, jiems bus m okamas 1 tūkst. JAV dolerių atlyginimas. Mirties atveju kario šeima gautų kompensaciją, prilygstančią pinigų sumai, kurią karys uždirbtų per 10 metų, gaudamas paskutinio atlyginimo dydžio darbo užmokestį.

L.Linkevičiaus teigimu, misijos išlaikymo išlaidos, kurios sieks maždaug 2 mln. litų, bus skirtos iš šiems metams krašto apsaugai numatyto biudžeto.

Ministras užsiminė, kad ruošiantis šiai operacijai yra galimybė lengvatinėmis sąlygomis naudotis JAV Karinio finansavimo fondo lėšomis įsigyjant reikiamą įrangą bei padengiant karių pervežimo išlaidas.

"Vėliau paaiškės, kokio finansavimo galėsime tikėtis iš amerikiečių, kiek skirti iš kitų programų. Dabar labai sunku atskirti išlaidas tik misijai, nes daug ko, ką įgysime, reikia mūsų pajėgoms, ir ta technika po misijos grįš į Lietuvą", - aiškino KAM vadovas.

Pasak jo, prieš misiją reikės įsigyti beveik 20 pavadinimų įrangos. "Bet tai nėra tokia technika, kuri verstų iš naujo mokyti mūsų karius. Jie yra ją matę ir dirbę su ja", - sakė ministras.

Būrio nugabenimui į Afganistaną planuojama išsinuomoti transportinį lėktuvą.

"Dauguma valstybių iki šiol nuomojosi ukrainiečių lėktuvus. Mes turime galimybę arba daryti tą patį, arba skristi amerikiečių lėktuvais iš Vokietijos", - teigė J.Kronkaitis.

Antradienį nutarimą nusiųsti Lietuvos karius dalyvauti JAV vadovaujamoje antiteroristinėje operacijoje Afganistane priėmė Seimas.

L.Linkevičiaus įsitikinimu, šiuo žingsniu Lietuva parodė pasauliui, kad jos įsipareigojimai prisidėti prie kovos prieš tarptautinį terorizmą nesiskiria nuo realių veiksmų ir šalis yra pasirengusi įgyvendinti savo pažadus.

"Jau dabar elgiamės kaip NATO ir JAV sąjungininkai, nelaukdami tos akimirkos, kai tapsime tikraisiais Aljanso nariais, ir šį savo pasiruošimą vykdyti pačias atsakingiausias bei pavojingiausias operacijas demonstruojame", - spaudos konferencijoje sakė ministras.

Jo tvirtinimu, tik "ne simboliškai, bet realiai" dalyvaujant NATO ir jos sąjungininkių veikloje Lietuvos nuomonė bus vertinama Aljanse.

Seimas prieš dvi savaites jau palaimino keturių Lietuvos karo medikų siuntimą į Afganistaną dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamoje taikos palaikymo operacijoje.

Šioje misijoje nuo spalio vidurio jie dalyvaus Čekijos karo ligoninės sudėtyje.

Sprendimai pasiųsti Lietuvos karius ir karo medikus į Afganistaną grindžiami praėjusiais metais priimtais Seimo nutarimais.

Tuomet Seimas pasmerkė praėjusių metų rugsėjo 11 dienos teroro išpuolius prieš JAV ir parėmė antiteroristinės koalicijos veiksmus prieš Afganistane besislapstančius teroristus ir juos globojantį talibų režimą.

Lietuvos kariai tarptautinėse taikos palaikymo operacijose dalyvauja nuo 1994 metų.

Lietuva tikisi šių metų lapkritį Prahoje vyksiančiame Aljanso šalių narių vadovų susitikime būti pakviesta narystei NATO.