„Dabar galima matyti tam tikras varžybas tarp sovietinės tapatybės prieš lietuvišką bei europinę. Reikia ieškoti savęs tikruose dalykuose, nes sovietiniai buvo primesti kartu su tam tikra tuštybe ir pliuškių kultūra. Vienas iš pavojų lietuviams dabar – persiimti tuščia, pliuškių kultūra“, - apie lietuvių tapatybę sakė Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.

Pirmąją Asamblėjos dieną vykusioje konferencijoje studentai taip pat aptarė tapatybės krizės apraiškas valstybėje, akademinės kultūros vaidmenį tautinio tapatumo išsaugojimo procese, nagrinėjo tautinius stereotipus.

Pranešimais savo mintimis su studentais taip pat dalinosi Nepriklausomybės atstatymo akto signatarė Nijolė Oželytė, muzikologas Viktoras Gerulaitis, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai kiti aktyvūs visuomenės veikėjai.

„Ne laukti ir tūpčioti, o kurti ir vienytis - tai yra istorinė lietuvybės išsaugojimo pamoka dabarties ir ateities lietuvių kartoms iš mūsų skaudžios tautos istorijos XX amžiuje. Dvigubos pilietybės įteisinimas būtina sąlyga tam“, - susirinkusiems kalbėjo LR ambasadorius Jungtinėje Karalystėje, LSS garbės narys Vygaudas Ušackas.

Studentų kreipimesi bus kviečiama tinkamai reglamentuoti pilietybės įgijimą gimimu, jei bent vienas iš tėvų yra LR pilietis. Bus siūloma keisti galiojančias įstatymų nuostatas, kurių pagrindu Lietuvos piliečiai, įgiję kitos šalies pilietybę, yra priversti atsisakyti Lietuvos pilietybės. Taip pat atkreiptinas dėmesys, jog asmenims, įgijusiems pilietybę gimimu, prieš jų valią ji negalėtų būti atimama.