Tokios pat kritikos sulaukė Estija, Graikija, Italija, Kipras, Nyderlandai, Portugalija, Slovėnija, Slovakija ir Suomija.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pernai gavo 20 skundų, kuriuose minima diskriminacija dėl etninės priklausomybės. Daugeliu atvejų juos sprendžiant būdavo apsiribojama rekomendacijomis ar siūlymais.

"Nėra duomenų, kad nors vienu etninės diskriminacijos atveju būtų buvusi pritaikyta veiksminga, proporcinga ir įtikinama sankcija, nors lygių galimybių kontrolierius kai kuriais atvejais nustatė etninę diskriminaciją", - rašoma ES pagrindinių teisių agentūros ataskaitoje, kurioje apibendrinti 2006 metų duomenys.

Pranešime sakoma, kad Lietuvoje, Belgijoje, Kipre, Graikijoje, Italijoje, Austrijoje ir Nyderlanduose rasinės ir etninės diskriminacijos klausimai dažniausiai sprendžiami "moraliniu spaudimu", rekomendacijomis, tarpininkavimu ir susitarimais.

"Vis dėlto sankcijos vaidina svarbų vaidmenį, stiprindamos aukų poziciją derybose. Ten, kur nėra rimtos sankcijos grėsmės ar teisinės tradicijos šiuo atžvilgiu, susitarimai ir tarpininkavimai dažniausiai nereiškia palankios baigties aukoms ir neatlieka atgrasymo nuo diskriminacijos funkcijos", - teigiama šiemet įsteigtos ES agentūros ataskaitoje.

Nerimą dėl rasinės ir etninės neapykantos augimo neseniai išsakė ir pati lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

"Pastaruoju metu žiniasklaidoje paviešinti atvejai apie juodaodžių turistų sumušimus Vilniuje, tamsiaodžių studentų persekiojimus Klaipėdoje bei juodaodžių sportininkų viešus įžeidinėjimus sporto varžybose verčia susirūpinti dėl rasinės neapykantos augimo", - sakoma prieš kelias savaites išplatintame jos pranešime.