Ministerija teigia, jog siekiant išlaisvinti Pusiaujo Gvinėjoje sulaikytą laivą dirbama keliomis kryptimis. URM palaiko tiesioginį kontaktą su Pusiaujo Gvinėjos užsienio reikalų ministru ir kitais šios šalies pareigūnais.

Kaip jau buvo skelbta, Afrikoje sulaikyto Lietuvos laivo "Rytas" atstovų prašymu, Lietuvos diplomatų "gelbėjimo desantas" į Pusiaujo Gvinėją praėjusį pirmadienį buvo atidėtas.

URM teigia, kad toks savininkų prašymas "įnešė tam tikrą destrukciją, stengiantis kuo greičiau sureguliuoti konfliktą derybų keliu". Tačiau iškilus realiai laivo įgulos grėsmei, URM teigia pasiruošusi suteikti konsulinę pagalbą laivo įgulai.

URM taip pat paprašė Pusiaujo Gvinėjos sutikimo perkelti ginčo sprendimą į Jūrų teisės tribunolą Hamburge. Byla Hamburgo jūrų teisės tribunole gali būti nagrinėjama tik gavus Pusiaujo Gvinėjos sutikimą, nes Lietuva nėra 1982 Jungtinių Tautų Jūrų teisės konvencijos narė.

"Rytas" buvo kariškių sulaikytas lapkričio 10 dieną prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol. Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai iš pradžių skyrė "Rytui" 1,3 mln. JAV dolerių baudą, kurią vėliau sumažino iki 500 tūkst. dolerių.

"Ryto" triumuose buvo 2656 tonos šaldytos žuvies ir daugiau kaip 100 tonų žuvies miltų. Šis maždaug 1 milijono JAV dolerių vertės krovinys priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV". Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai iš laivo jau išgrobstė maždaug 250 tonų žuvies.