Iš viso, pirminiais duomenimis, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose audra be elektros buvo palikusi maždaug 17 tūkst. VST klientų. „Visų bendrovės skyrių operatyvinės brigados dirbo ir tebedirba maksimaliu krūviu. Didžiajai daliai bendrovės klientų elektros energijos tiekimą pavyko atstatyti“, - sakė VST Ryšių su visuomene atstovė Renata Saulytė.

Jos steigimu, šįryt be elektros buvo likę maždaug 5 tūkst. bendrovės klientų. Kai kuriuose rajonuose dėl tebesiaučiančios audros buvo fiksuojami nauji gedimai.

„Kauno regionas nukentėjo labiausiai. Audra stipriai suniokojo Prienų bei Kaišiadorių rajonų skirstomuosius tinklus. Prienuose po žaibo išlydžio laikinai buvo sutrikusi dispečerinė duomenų valdymo sistema, dėl ko bendrovės specialistai negalėjo operatyviai nustatyti ir pašalinti gedimų elektros tinkle. Šiuo metu dispečerinės duomenų valdymo sistemos darbas sėkmingai atnaujintas“, - teigė R. Saulytė.

Prienų mieste ir rajone buvo sutrikusi maždaug 477 elektros pastočių veikla, be elektros buvo likę maždaug 8 tūkst. bendrovės klientų. Iki pietų vis dar neveikė 26 elektros pastotės, be elektros buvo likę maždaug 300 VST Prienų skyriaus klientų.

Be to, Prienų rajone esančios Stakliškių seniūnijos Būdos kaime naktį trenkęs žaibas sudegino ūkinį pastatą ir lauko virtuvę. Ugniagesiams pavyko išgelbėti netoliese stovintį gyvenamąjį namą. Žmonės taip pat nenukentėjo.

„Žaibas trenkė į medinį ūkinį pastatą. Kibirkštys žiro kaip reikiant“, - DELFI sakė Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintautas Žemaitis.

Kaišiadoryse apie pietus vėl tvenkėsi audra, stipriai žaibavo. Elektros tinkle buvo fiksuojami nauji gedimai, be elektros buvo likę maždaug 300 VST bendrovės klientų.

Kauno mieste rimtesnių gedimų dėl prastų oro sąlygų neužfiksuota.

Penktadienio rytą audra pasiekė Kauno rajoną, elektros energijos tiekimas sutrikęs 2,5 tūkst. klientų.

Nuo audros nukentėjo ir Šiaulių bei Radviliškio miestai. Šiaulių mieste be elektros rytą vis dar buvo likę maždaug 400 VST klientų, Radviliškyje maždaug 1 tūkst. lektros energijos vartotojų. Iki pietų beveik visiems elektros energijos tiekimas buvo atstatytas.

R. Saulytė teigimu, pagrindinės gedimų priežastys – stiprus vėjas ir gūsingas lietus, perkūnija. Stiprus vėjas vertė medžius, šie griūdami nutraukė elektros laidus, vėjas laužė ir griovė oro linijų atramas, dėl elektros iškrovos degė elektros įrenginių saugikliai. Labiausiai nuo audros nukentėjo žemos įtampos elektros tinklas, ypač oro linijos.

Bendrovė „Rytų skirstomieji tinklai“ pranešė, kad įmonės aptarnaujamoje teritorijoje naktį praūžusi vėtra ir perkūnija sutrikdė elektros tiekimą daugiausiai Vilniaus ir Širvintų rajonuose. Penktadienį 9 val. ryto elektros tiekimas buvo sutrikęs apie 2 tūkst. vartotojų.

Abiejų įmonių atstovai žada elektros tiekimą visiems vartotojams atnaujinti kaip įmanoma greičiau ir atsiprašo už laikinus nepatogumus.

Beje, Vilniuje, Naujamiesčio gyventojus šiąnakt šiurpino ne tik audra, bet ir įsijungusi apie pavojus įspėjanti sirena. "4 val. nakties pabudau ne nuo įsiaudrinusios stichijos, o nuo sirenos kaukimo. Už lango tai dingdavo, tai vėl atsirasdavo gatvės apšvietimas. Kas kelias sekundes žaibavo. Pirma mintis, išgirdus sireną ir žaibo sprogimus - prasidėjo karas", - DELFI teigė viena J. Basanavičiaus g. 29-ojo namo gyventoja.

Jos teigimu, maždaug po pusvalandžio, rimstant vėjui ir lietui, sirena išsijungė.