Seimas nutarė šešiems mėnesiams pasiųsti iki 40 Lietuvos specialiųjų pajėgų karių dalyvauti JAV vadovaujamoje kovos su terorizmu operacijoje "Enduring Freedom" ("Tvirta taika") Vidurio ir Pietų Azijos regione.

Būrį sudarys profesionalios tarnybos kariai iš Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono bei ypatingosios paskirties dalinio "Aitvaras".

Į misiją bus siunčiami tik savanoriai. Jie Afganistane vykdys specialiąją žvalgybą.

Misijos išlaidos, kurios sieks maždaug 1 mln. litų, bus skirtos iš šiems metams krašto apsaugai numatyto biudžeto.

"Jeigu mes prisidėsime prie 20 pasaulio valstybių, kurios šiandiena sutelktomis pastangomis stengiasi galutinai išnaikinti teroristų likučius Afganistano teritorijoje, tai tikrai įnešime savo indėlį į kovą su terorizmu pasaulyje, atstovaudami ir savo valstybės interesus", - teigė posėdyje Liberalų frakcijos narys Algirdas Gricius.

Tuo tarpu karių siuntimą į Afganistaną kritikuojantis Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis nutarimą pavadino "gėdingu".

"Kad ir ką sakytume, mes išliekame paklusniais vergais, viską aukojančiais tam, kad įsiteiktume naujam šeimininkui", - piktinosi savo priešiškumo Lietuvos narystei NATO neslepiantis parlamentaras.

Nors didžiausia opozicinė Liberalų frakcija pritarė nutarimo priėmimui, jos narys Raimundas Šukys taip pat ragino balsuoti prieš jį.

"Pats aš ten važiuoti nenorėčiau, vadinasi negaliu dalyvauti ir siunčiant kitus žmones. Jeigu galime nekariauti, nekariaukime", - sakė jis.

Liberalas Alvydas Medalinskas pasigedo prezidento, savo dekretu pateikusio nutarimo projektą dėl karių siuntimo, paramos.

Posėdyje kalbėjęs ir parlamentarus raginęs pritarti nutarimo projektui krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, pabrėžė kalbąs ir prezidento vardu.

Seimas prieš dvi savaites jau palaimino keturių Lietuvos karo medikų siuntimą į Afganistaną dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) vadovaujamoje taikos palaikymo operacijoje.

Šioje misijoje jie dalyvaus Čekijos karo ligoninės sudėtyje.

Sprendimai pasiųsti Lietuvos karius ir karo medikus į Afganistaną grindžiami praėjusiais metais priimtais Seimo nutarimais.

Tuomet Seimas pasmerkė teroro išpuolius prieš JAV ir parėmė antiteroristinės koalicijos veiksmus prieš Afganistane besislapstančius teroristus ir juos globojantį talibų režimą.

2001 metų rugsėjo 11-ąją du teroristų užgrobti lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro pastatus Niujorke, vienas - į Pentagono pastatą Vašingtone, o ketvirtasis lėktuvas sudužo Pensilvanijoje.

JAV Vyriausybė dėl šių teroro aktų, kurių metu žuvo apie 3000 žmonių, apkaltino Afganistane įsikūrusią išeivio iš Saudo Arabijos Osamos bin Ladeno vadovaujamą teroristinę organizaciją "al Qaeda".

Reaguodama į teroro išpuolius, NATO pirmąjį kartą pasirėmė 5-uoju Šiaurės Atlanto sutarties straipsniu, kuriuo vienos Aljanso valstybės užpuolimas yra laikomas visų NATO valstybių užpuolimu ir reikalauja kolektyvinio atkirčio.

Lietuvos kariai tarptautinėse taikos palaikymo operacijose dalyvauja nuo 1994 metų.

Lietuva tikisi šių metų lapkritį Prahoje vyksiančiame Šiaurės Atlanto aljanso susitikime būti pakviesta į NATO.