„Nemačiu jokio skirtumo nuo ankstesnio transporto lėktuvo“, - kalbėjo V.Adamkus.

KOP vadą pulkininką Artūrą Leitą nustebino, kad Prezidentas kariuomenei skirtu lėktuvu vylėsi keliauti kaip civiliniu orlaiviu.

„Grubiai pasakysiu, zaporožiečio niekaip nepadarysi žiguliais, reikia nepamiršti, kad tai yra karinis transporto lėktuvas“, - „Kauno dienai“ sakė A.Leita.

Pulkininko teigimu, perkant „Spartan“ lėktuvą nebuvo žadama, kad juo į tarptautinius vizitus keliaus pirmieji valstybės asmenys. Jis labiau tinkamas vadovams skristi aplankyti užsienio misijose tarnaujančius karius.

A.Leita tvirtino skridęs ypatingai svarbiems asmenims įrengtame salone ir likęs juo patenkintas. „Čia kiekvieno skonio reikalas“, - pridūrė pulkininkas.

Pasijuto pažeminti

Anot krašto apsaugos ministro Juozo Oleko, perkant tris karinius transportinius lėktuvus su Prezidentūros atstovais buvo tartasi, jog VIP salono įrengimas bus kaip pagalba į užsienio vizitus neturinčiam kuo skraidyti valstybės vadovui.

„Šalys, neturinčios VIP lėktuvų, naudojasi reisiniais arba kariškių. Nesu skridęs atnaujintame salone, jį mačiau tik parodoje, bet man pasirodė, kad jis daug patogesnis, palyginti su tuo, kaip anksčiau skraidydavo Prezidentas, - „Kauno dienai“ aiškino ministras. - Prezidentas turi teisę vertinti, bet mūsų kariai ir lakūnai lėktuvą giria. Esu skridęs su juo į Iraką. Man pasirodė patogu ir neįrengus salono – galima skristi ir susikalbėti. Premjeras skrido be salono, priekaištų iš jo negirdėjau“.

J.Olekas mano, kad svarstant kitų metų biudžetą Prezidentas turėtų pasakyti, kad jam reikia kito lėktuvo.

„Jeigu Prezidentas turi kitų pageidavimų, tai jis galėtų tai sakyti, bet nelabai žeminti tą, kuo skraido mūsų kariai“, - pareiškė J.Olekas.

Dairosi naujo lėktuvo

V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė „Kauno dienai“ teigė, kad Prezidentas lėktuvo neprašys, tai esą yra Vyriausybės apsisprendimo reikalas. Valstybės vadovas kartą yra pareiškęs, kad gali skraidyti ir su dėže.

Premjeras Susisiekimo ministerijai yra pavedęs sudaryti darbo grupę, kuri išanalizuotų visus civilinio orlaivio pirkimo arba nuomos variantus. Teigiama, kad toks lėktuvas atsieitų apie 50 mln. litų.

Kaina - neaiški

Net jei pirmiesiems šalies asmenims būtų nupirktas specialus orlaivis, krašto apsaugos ministras J.Olekas įsitikinęs, kad pinigai, panaudoti VIP salono įrengimui transportiniame lėktuve, nebus paleisti vėjais.

Jis atkreipė dėmesį, kad paprastas lėktuvas negali nutūpti visur, o „Spartan“ leidžiasi ir ten, kur nėra asfalto. Todėl jis pasitarnaus vadovams skrendant aplankyti misijose tarnaujančius Lietuvos karius.

Pasak J.Oleko, nežinoma, kiek kainavo VIP salonas. Jo įrengimo darbai esą įtraukti į bendrą trijų „Spartan“ lėktuvų kainą – beveik 259 mln. litų.

A.Brazausko siūlymo neišgirdo

KOP vadas A.Leita teigė buvęs labai nustebintas buvusio premjero Algirdo Brazausko pasisakymų, neva planuota, kad vienas iš trijų ketinamų įsigyti lėktuvų turėjo būti keleivinis.

„Buvo informuoti visi, kokius orlaivius perkame, kiek man buvo žinoma, apie keleivinį nebuvo kalbos“, - tvirtino pulkininkas.

„Nesakiau, kad vienas turi būti keleivinis“, - „Kauno dienai“ aiškino ekspremjeras A.Brazauskas.

Jo teigimu, tai buvęs tik jo asmeninis pasiūlymas, bet apsisprendimo pirkti „Spartan“ lėktuvus jis neįtakojęs.

„Kokią įtaką aš galėjau turėti? Sakiau, kad vienas lėktuvas turi būti normalus. Aš ne teisėjas, į šį reikalą nelindau. Yra Krašto apsaugos ministerija, tegu jie aiškinasi, jie užsakinėja“, - pabrėžė ekspremjeras.

A.Brazauskas įsitikinęs, kad Lietuvai praverstų dar vienas nedidelis lėktuvas, kuris būtų naudojamas ir civiliniams reikalams, ir krašto apsaugos sistemoje.

„Jis galėtų būti universalaus panaudojimo, kad nebūtų vėl – spigintų visiems akis ir ausis. Įstatyme taip yra užrašyta, kad Prezidentas turi turėti Lietuvoje lėktuvą. Visi šį reikalą priima labai liguistai“, - pridūrė buvęs Vyriausybės vadovas.