Vienintelės Lietuvoje karininkų bažnyčios rektorius, karo kapelionas, kunigas Tomas Karklys nuogąstavo, kad už tokią pinigų sumą pavyks restauruoti tik mažą dalelę pagrindinio bažnyčios kupolo.

"Visų restauravimo darbų sąmata yra 8 milijonai litų, pati pabandykite įsivaizduoti, kiek darbų galima atlikti už 100 tūkstančių litų", - "15min" žurnalistei siūlė kunigas T.Karklys.

Daugiau nei šimtmetį Laisvės alėjos simbolio statusą turintis pastatas paskutinįjį kapitalinį remontą regėjo daugiau kaip prieš 30 metų, dar sovietiniais laikais. Nuo to laiko kosmetiniu remontu būdavo atgaivinamos tik kritinės pastato vietos. "Pamenu, kaip prieš kelerius metus nuo bažnyčios atskilę plytgaliai pabiro tiesiai bažnyčios pašonėje sėdėjusiems studentams ant galvų", - prisiminė kunigas T.Karklys. Jis minėjo, kad ir dabar bažnyčios pastatas išgyvena ne pačius geriausius laikus.

"Fasadas taip pat yra kritinės būklės: byra tinkas, nuo kupolų atskilę luitai prakiurdo stogą, niokoja kitas pastato dalis ir, žinoma, kelia pavojų praeiviams. Mišių metu surinktų aukų vos pakanka darbuotojų atlyginimams išmokėti, todėl nuolatos varstome įvairių instancijų duris, tikėdamiesi, nors minimalios paramos", - sakė viltimi gyvenantis bažnyčios vadovas.

Ant Soboro stogo plušantis restauratorius patikino, kad bažnyčios restauravimas - specifinis darbas, reikalaujantis ypatingų įgūdžių, specialių licencijų ir itin kokybiškų medžiagų. Tiek kunigas, tiek restauratorius, tiek bažnyčios zakristijonas, pasitikę "15 min" žurnalistę ir fotografą, prisipažino, jog didžiausią nerimą jiems kelia mintys, ką apie pačiame miesto centre griūvantį milžinišką pastatą galvoja turistai.

Kalbintas Kauno miesto Savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis tikino, kad bendra senųjų pastatų Kaune padėtis paskutiniu metu gerėja. "Nors ir mažais žingsneliais, tačiau einame pirmyn, bet ne atgal", - sakė R.Miliukštis. Valdininkas prisiminė, kad dar prieš kelis metus einant Vilniaus gatve buvo nejauku matyti pastatus-vaiduoklius, o dabar jie jau remontuojami, o kai kurie net ir visai restauruoti.

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas savo ruožtu teigė, jog bažnyčiai priklausančių pastatų būklė Kaune yra labai įvairi. "Neseniai buvo kapitališkai suremontuotos Šv. Gertrūdos ir Šv. Mikalojaus bažnyčios. Pradėta remontuoti ir Katedra, atsinaujino Šv. Antano bažnyčia. Visi pastatai remontuojami pagal išgales", - sakė D.Cmieliauskas.