Kalbėdamas Lietuvos radijo laidoje V. Landsbergis sakė, kad komisijos tikslas išsiaiškinti ne patį incidentą, bet kontekstą iki jo.

„Iniciatyva, kuri dabar ateina iš Vyriausybės gali būti naudinga. Yra būgštaujančių, kad ji gali būti žalinga. Aš pasakiau Premjerui, kad jei bus tiriama visuma, ne pats tos nakties įvykis, o visuma, kodėl V. Pociūnas turėjo išeiti ar buvo išstumtas iš Vidaus saugumo departamento, kodėl jis ten atsidūrė, būtinai ne Lietuvoje.

Tai yra verta tirti, nes yra dvi to paties medalio pusės. O ryšį tarp tų dviejų pusių patvirtina trukdymai. Kas trukdo tirti? Žmonės susiję su pirmąja grandimi“, – teigė vienas komisijos narių europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

G.Kirkilas neabejoja tyrimo reikšme

Ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas teigia, kad jo inicijuota darbo grupė buvusio saugumo karininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybėms tirti neketina kvestionuoti prokuratūros paskelbtų išvadų.

Premjeras antradienį sakė pripažįstąs prokurorų išvadas ir laikąs jas galutinėmis. "Tačiau jų nepripažįsta daug įvairių žmonių, kurie visą laiką kvestionuoja šitą klausimą. Dabar kaip tik jie labiausiai piktinasi dėl konstitucingumo", - sakė premjeras.

Anot G. Kirkilo, darbo grupėje bus analizuojami ir kiti klausimai, o ne vien žūties aplinkybės. "Pavyzdžiui, keliamas klausimas, ar tikrai mūsų diplomatai, tokio lygio kaip žuvęs karininkas V. Pociūnas, tinkamai apsaugoti įvairiose šalyse, galbūt yra kitų neatsakytų klausimų, o prokuratūros tyrimas tėra viena iš dalių", - interviu Lietuvos radijui teigė premjeras.

G. Kirkilas yra sulaukęs prezidento ir teisės ekspertų kritikos, kad jo sudaryta darbo grupė kelia grėsmę Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytam prokurorų veiklos nepriklausomumui.

Iš pareigūnų ir visuomenės veikėjų premjero sudarytos komisijos pirmininkas filosofas, leidinio "Naujasis židinys - Aidai" vyriausias redaktorius Vytautas Ališauskas penktadienį, tik paskelbus apie tokios komisijos sudarymą, yra pareiškęs, kad svarbiausias naujosios komisijos darbas pasižiūrėti, ar iš tiesų tai buvo nelaimingas atsitikimas.

Į G. Kirkilo sudarytą komisiją įtraukti užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, europarlamentarai V. Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, buvęs kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, užsienio reikalų ministro patarėjas Jurgis Jurgelis. Tiesa, pirmadienį po susitikimo su prezidentu generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pareiškė, kad jo pavaduotojas G. Jasaitis buvo suklaidintas ir darbo grupėje nedalyvaus.

Pasak G. Kirkilo, šių specialistų darbas gali padėti užbaigti ilgai besitęsiančią ir "mistifikuotą" istoriją dėl V. Pociūno žūties. "Teigiama, kad valdžia nieko nedaro, jog būtų apsaugoti mūsų diplomatai, kurie yra ten žudomi. Tai labai plačiai išgarsėjęs rezonansinis dalykas. Mes galvojame, kad ši darbo grupė galėtų būti ta vieta, kur galėtume rasti sutarimą ir suprasti vienas kitą, o ne vien tiktai aiškintis per žiniasklaidą", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Generalinė prokuratūra yra paskelbusi, kad V. Pociūnas žuvo per nelaimingą atsitikimą ir nutraukė ikiteisminį tyrimą. Žuvusiojo našlė Liudvika Pociūnienė teismuose prašo jį atnaujinti.

V. Pociūnas žuvo Breste praėjusių metų rugpjūčio 23 d. ankstų rytą iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą.