Tai A. Brazauskas penktadienį pareiškė po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkum, pas kurį lankėsi su Valdovų rūmų paramos fondo atstovais. „Tai jų pačių šito reikalo filosofija ir niekur neskelbiamos šios kainos“, - į DELFI klausimą, kodėl nepaviešinamos eksponatų kainos, atsakė A. Brazauskas.

Jis neigė, kad už biudžeto lėšas perkamų eksponatų kainos slepiamos nuo visuomenės. „Pastoviai Valstybės kontrolės auditoriai dirba šiame muziejuje“, - aiškino jis. DELFI patikslinus, kad Valstybė kontrolė niekada nėra tyrusi eksponatų pirkimo, A. Brazauskas laikėsi savo: „Aš manau, kad ištirs, o jeigu netirs, mūsų komisija paprašys, kad jie tai padarytų. Man direktorius (Nacionalinio dailės muziejaus – DELFI) sakė, kad tiria, ir šiandien ten yra Valstybės kontrolės brigada“, - tikino A. Brazauskas.

Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė penktadienį DELFI patikino, kad joks auditas Valdovų rūmuose neatliekamas. Iki šiol nėra tirtas ir eksponatų įsigijimas.

Prireiks dar 100 milijonų

Į Valdovų rūmus jau investuota per 100 milijonų litų, prireiks dar tiek pat. Pasak A. Brazausko, ar tai per brangu, turi pasakyti tauta.

„Esmė – laiku pastatyti Valdovų rūmus. Ir liko tik du nepilni metai – 2009 m. liepos 6 dieną jie turi būti atidaryti“, - žurnalistams kalbėjo A. Brazauskas. Tai, pasak jo, reikalauja daug architektų, restauratorių ir archeologų pastangų. Tačiau A. Brazauskas sakė manąs, kad rūmai bus baigti laiku.

„Kaip minėjo prezidentas, mums labai svarbu pradėti užsienyje rodyti gerą Lietuvos įvaizdį, josios valstybingumą, atkūrimą. Čia mūsų bus pareiga pasaulyje iškelti tautą“, - sakė Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos narė, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Regina Narušienė.

Pasak jos, pagrindinės iškylančios problemos – ar viskas bus suspėta laiku, rasti reikiamus gobelenus, autentiškus baldus, išpuošti sales. Užsienio lietuviai Valdovų rūmų statybai jau yra paaukoję apie pusę milijono dolerių, dar dalis paramos teikiama daiktais ir pastato įrengimo finansavimu.

DELFI jau rašė, kad Valdovų rūmams perkamų įvairių eksponatų – baldų, gobelenų, paveikslų, mažosios architektūros formų – kainos laikomos paslaptyje. Lietuvos dailės muziejus DELFI yra pažadėję paviešinti eksponatų kainas.