Anot jo, karaliaujant karštiems orams vapsvos nemažais būriais spiečiasi prie šiukšliadėžių, kuriose apstu gardumynų likučių. "Prie šiukšliadėžių prilipusi cukraus pudra, į jas išmesti beliašai, nesuvalgyti karšti sumuštiniai vilioja bites ir vapsvas. Didžiausios bėdos su cukraus vata - žmonės jos visos nesuvalgo, o likučius išmeta ir jie privilioja vabzdžius", - teigė K.Skierus.

Direktorius prisipažino bijantis, kad vapsvos gali sugelti ne tik darbuotojus, bet ir miesto svečius, ypač mažuosius. "Reikėtų cukraus gaminius J.Basanavičiaus gatvėje uždrausti. Žmonės nekultūringi - įvairių saldumynų likučių prilipdo ir prie suolelių. O ir sveikatai cukrus nieko gero neduoda", - sakė K.Skierus.

Jis juokavo, kad vietoj saldžių užkandžių verčiau būtų parduodami saldūs, nedidelį alkoholio kiekį turintys gėrimai. Kodėl? Mat jie "nuginkluoja" bites. "Prie vieno suolelio buvo palikti tušti silpnų alkoholinių kokteilių buteliukai, kažkas prilaistė ir ant sėdimų vietų. Bitės čia tiesiog lėkte lėkė. Juokinga, bet jos prisigėrė, nebegalėjo paskristi ir tapo nebepavojingos", - šmaikštavo K.Skierus.

"Palangos komunalinio ūkio" direktoriaus teigimu, vasarą komunalininkų darbas tampa žymiai pavojingesnis nei kitu metų laiku, nes kai šilta, vapsvų itin padaugėja.

Komunalininkams tenka tuštinti ne tik šiukšlines. Jie valo ir paplūdimius bei kopas. Pasak K.Skieraus, tenka išvysti išties "gerų vaizdelių", pavyzdžiui, "kultūringos" poilsiautojos kopose, vandenyje ir net persirengimo būdelėse palieka panaudotus higieninius reikmenis. Neretai tokie "daikčiukai" plaukioja vandenyje ir veja iš jo poilsiautojus bei kelia šleikštulį. O tokį vaizdą išvydę užsienio turistai iš paplūdimio lekia susiėmę už galvų. "O kas darosi kopų miškeliuose, tiesiog baisu. Ką padarysi, tokia jau ta civilizacija", - atsiduso K.Skierus.

Anot direktoriaus, valydami paplūdimius ir gatves, "Palangos komunalinio ūkio" darbuotojai randa ne tik baisybių, bet ir įvairių gėrybių - automobilių raktelių, vairuotojų pažymėjimų, batų, striukių, telefonų.

"Rugpjūtį susirenka rimtesnė publika, atvyksta daugiau šeimų, tad dabar radinių mažiau", - pasakojo direktorius. Tačiau darbo ir dabar netrūksta. Ketvirtadienį J.Basanavičiaus gatvėje bendrovės darbuotojas Aidas specialiu siurbliu rinko nuorūkas. Siurblys jas traukė iš po grotelių, esančių šalia medžių. Per keletą valandų darbuotojas surinko du didelius maišus nuorūkų. Valydamas gatvę Aidas rado ir čiulptuką, piniginę, ir net apatinių.

Po intensyvaus sezono komunalininkų laukia pats juodžiausias darbas. Jie ketina keliais pereiti visą J.Basanavičiaus gatvę ir nukrapštyti ant grindinio prilipdytą kramtomąją gumą. "Jokių kramtomąją gumą valančių chemikalų nėra. Tad teks eiti keliais ir krapštyti lopetėle. Tai didžiulė problema, bet kitokio sprendimo neradome", - aiškino K.Skierus.

Nors komunalininkams šiemet itin praverčia nauja plytelių plovimo mašina, įveikianti pomidorų padažo, purvo dėmes, kramtomosios gumos ši mašina išvalyti negali. "Rudeniop mažiau žmonių reikės darbui paplūdimiuose, tad pulsim ant kelių ir valysim", - sakė direktorius. Kramtomosios gumos dėmės plyti visoje J.Basanavičiaus gatvėje ir kitose centrinės kurorto dalies vietose. "Kitur taip nesimato, nes plytelių spalva pilka, o čia (J.Basanavičiaus gatvėje - red.) itin krenta į akis. Kad ir kiek bevalytume, kramtomoji guma matosi. Žmonės mėto ją lyg saulėgrąžas", - piktinosi komunalininkų vadovas.

Pasak Palangos savivaldybės komunalinio ūkio skyriaus pavaduotojo Viktoro Beniušio, pernai jau bandyta kramtomąją gumą nuvalyti naudojant chemikalus, tačiau sekėsi sunkiai. "Ją nukrapštyti yra vienintelė priemonė, nes chemikalais galima pažeisti plyteles", - teigė V.Beniušis.