„J. Mekas man yra sakęs, kad nenorėtų išeiti į aną pasaulį tik su amerikietišku pasu“, - DELFI ketvirtadienį teigė su Niujorke gyvenančiu menininku susibičiuliavęs Lietuvos politikas.

A. Zuoko teigimu, J. Mekas dar 2000 m. pats yra prašęs suteikti jam Lietuvos pilietybę, tačiau šis prašymas esą užstrigo biurokratų stalčiuose. „Dabar jam pačiam nepatogu vėl prašyti, tačiau mes patys turime siekti, kad tokie žmonės būtų mūsų šalies piliečiais“, - teigė LiCS lyderis.

Beje, prieš penkerius metus, dar būdamas Vilniaus meru, A. Zuokas gavo J. Meko laišką, kuris rodo, kad judviejų santykiai nebuvo bičiuliški. Menininkas tąsyk ultimatyviai ragino sostinės merą perduoti vieną Užupio pastatą steigiamam Kino centrui, priešingu atveju grasindamas neperduoti savo kino palikimo Lietuvai.

Antradienį A. Zuokas, jau kaip J. Meko vizualiųjų menų centro tarybos pirmininkas, dėl kreipimosi į prezidentą ir pilietybės suteikimo prašo tarpininkauti savo partijos narį kultūros ministrą Joną Jučą.

„J. Mekas, bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas ir kt., įrašytas į 80 žymiausių XX a. Amerikos menininkų grupę. Jis darė ir daro ypatingą įtaką menininkams ir kinematografininkams. Jo filmai pelnė ir tebepelno gerų įvertinimų ir aukštų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. Juo žavisi ir gerbia Niujorko ir pasaulio menininkai, muziejų kuratoriai, kritikai“, - laiške ministrui rašo A. Zuokas.

Šių metų gruodį J. Mekas švęs 85-erių metų gimtadienį. Gimęs Semeniškių kaime, šiaurės Lietuvoje, 1944-aisiais jis buvo išsiųstas į nacių lagerį netoli Hamburgo, o 1949 m. atvyko į JAV ir tapo filmų kūrėju.

Siūlydamas suteikti J. Mekui Lietuvos pilietybę A. Zuokas teigia įvertinęs Konstitucinio teismo (KT) sprendimą dėl dvigubos pilietybės, tačiau esąs įsitikinęs, kad menininkas yra vertas būti tuo „įstatymo numatytu atskiru atveju“, kai pilietybės suteikimas išimties tvarka yra galima ir pateisinamas.

Kartu LiCS lyderis teigė sutinkąs, kad Lietuvos pilietybė būtų suteikta visiems išeiviams, o dėl Konstitucijos pakeitimo Lietuvoje būtų surengtas referendumas.

Pastaruoju metu prezidentas Valdas Adamkus vengia dalinti Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Pernai prezidento dekretu Lietuvos pilietybės suteikta beveik pusei tūkstančio asmenų, tačiau išimties tvarka jos negavo niekas.

Dar anksčiau Lietuvos pilietybė išimties tvarka nebuvo suteikta Lietuvos moterų krepšinio rinktinėje norėjusiai žaisti amerikietei Kathryn E. Douglas.