Konservatorių lyderio pareiškime, kuris išplatintas penktadienį, teigiama, kad tokio referendumo iniciatoriai Seimo narys Rolandas Pavilionis ir jo bendraminčiai "nesiliauja veikti prieš Lietuvos pasirinktą tarptautinio saugumo užtikrinimo kryptį, prieš įstojimą į NATO", ir ši iniciatyva atitinka Rusijos politiką, "jos ambasadoriaus atvirai nubrėžtą taktiką: "mes nesipriešinsim, bet jūs patys nenorėsit".

Anot konservatorių lyderio, referendumo organizatoriai "trokštamo rezultato nepasieks, tačiau klaidinančių pranešimų pasauliui, neva Lietuva ėmė abejoti, gali būti pasiųsta".

"Todėl sąmoningi ir apsisprendę piliečiai, neapgauti kalbų, esą pasaulis visai pasikeitė, neturėtų pasirašinėti dėl tokio referendumo. Kviečiame nepasirašinėti ir agitatoriams atsakyti: mums aišku, o gaišti laiką ir mėtyti pinigus referendumui nėra reikalo", - teigia V.Landsbergis.

Anot konservatoriaus, neturėtų pasirašinėti dėl referendumo ir neapsisprendusieji, "kad nepakenktų Lietuvai per savo nežinojimą ar abejojimą".

"Saugi valstybė Europos šeimoje kartu su JAV ir Kanada, be kita ko, ir kainuoja kur kas pigiau, negu vienišos baramų "pribaltų" pastangos. Tie, kurie norėtų palikti Lietuvą nesaugią, daro jai žalą", - įspėja konservatorius.

Referendumo dėl NATO iniciatyvinei grupei priklauso Seimo nariai R.Pavilionis, Ramūnas Karbauskis ir Egidijus Klumbys bei du buvę parlamentarai, Nepriklausomybės akto signatarai - Kęstutis Grinius ir Rolandas Paulauskas. Pastarieji trys yra nedidelės Tautos pažangos partijos nariai. Didelę dalį iniciatyvinės grupės narių sudaro akademinio sluoksnio atstovai, visuomenės veikėjai.

Praėjusią savaitę iniciatyvinė grupė įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) savo narių sąrašą bei referendumui teikiamą klausimą. Referendumo iniciatoriai prašė VRK neskubėti svarstyti ir užregistruoti jų grupės.

Dabar galiojantis Referendumo įstatymas nenustato termino, per kurį VRK turi apsvarstyti ir užregistruoti referendumo iniciatyvą. VRK iki penktadienio R.Pavilionio iniciatyvinės grupės užregistravusi nebuvo.

Nuo to momento, kai VRK užregistruos iniciatyvinę grupę, bus pradėtas skaičiuoti trijų mėnesių terminas skirtas parašams surinkti.

Referendumo iniciatyvai įgyvendinti reikia surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

Parašų nesurinkus per nustatytą laiką arba surinkus per mažai, referendumas nėra rengiamas.

VRK patvirtinus, jog yra surinktas pakankamas skaičius parašų, Seimas turi paskelbti referendumo datą.

Referendumas rengiamas ne vėliau kaip po 3 mėnesių nuo Seimo nutarimo priėmimo dienos.

Tačiau, jeigu referendumo iniciatoriams pavyks surinkti parašus, jis galės būti rengiamas tik kitais metais, o nuo 2003 metų sausio 1 dienos įsigalios naujos redakcijos Referendumo įstatymas, numatantis kitokią referendumų rengimo tvarką.

Viešosios nuomonės tyrimai rodo, kad stojimą į NATO remia apie 60 proc. Lietuvos gyventojų.

Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO šiemet lapkritį Prahoje vyksiančiame Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikime.