Valstybės vadovas teigia po pirmosios kelionės KOP transportiniu lėktuvu „C-27J Spartan“ nepakeitęs nuomonės – tam tikrą įvaizdį norinti sukurti šalis turi turėti aukščiausiems pareigūnams skirtą lėktuvą.

„Nemačiau jokio skirtumo nuo ankstesnio transporto lėktuvo, - antradienį po vizito Ukrainoje grįžęs V. Adamkus sakė žurnalistams. – Anksčiau lėktuvo užpakalyje atsidarydavo vartai, kaip pro daržinės duris įeidavome į vidų. Dėkui Dievui, naujasis turi iš šono iškirstas normalias duris, galima įeiti iš šono”.

Salone prezidentas teigė pastebėjęs vieną naujovę – šešias naujas kėdes.

„Tik toks privalumas – tris valandas esi priverstas tylėti ir paskęsti savo mintyse, nes susikalbėti kaip anksčiau, taip ir dabar neįmanoma. Vienintelis rūpestis yra išlipus kaip nors atsikimšti ausis, kad galėtum sėkmingai dalyvauti konferencijoje”, - pasakojo prezidentas.

Buvo žadama, kad naujuoju lėktuvu skrendantis šalies vadovas galės be problemų telefonu kalbėti, pavyzdžiui, su patarėjais. „Kaip galima kalbėti telefonu, jei negali susikalbėti su šalia sėdinčiu žmogumi”, - stebėjosi V. Adamkus.

Anot jo, aukščiausiems valstybės pareigūnams skirtas specialus lėktuvas yra valstybės prestižo klausimas: „Jei valstybė mano, kad to nereikia, lėktuvo nebus. Jei valstybė galvoja, kad toks lėktuvas reikalingas ne tik prestižui bei reprezentacijai, bet ir greitam susisiekimui, toks lėktuvas atsiras”.

Savo ruožtu premjeras Gediminas Kirkilas, paklaustas, kada prezidentas galėtų tikėtis nuosavo lėktuvo, tvirtino, kad tai priklausys nuo kitų metų šalies biudžeto. Šis klausimas esą yra svarstomas ir sprendimo reikėtų laukti artimiausiu metu.

„Svarbiausias dalykas yra turėti aiškų biudžetą šiuo klausimu, nes įsigyti lėktuvą nėra problemų“, - antradienį dėstė jis.

„C-27J Spartan“ buvo nupirktas, netylant politikų diskusijoms, ar būtina investuoti į specialų lėktuvą, skirtą valstybės vadovų vizitams. Tai yra karinis transportinis lėktuvas, todėl jame teko įrengti specialias vietas ypač svarbiems asmenims.

Seimo Užsienio reikalų komitetas yra rekomendavęs Vyriausybei jau kitąmet valstybės biudžete numatyti lėšų tokiam lėktuvui. Išankstiniais duomenimis, jis galėtų kainuoti apie 50 mln. litų ar daugiau.