Gali vaidinti profesionalai

Naujo kūrinio autoriai – garsus režisierius Saulius Vosylius ir scenarijų rašysiantis žinomas žurnalistas Vytautas Matulevičius. „Galbūt filmas bus tik vaidybinis, o gal bus ir dokumentinio filmo elementų. Vaidybiniame filme galima pasiekti daugiau įtaigumo“, – dienraščiui L.T. sakė V.Matulevičius.

Žurnalistas neigė, kad visas kūrinys skirtas tik R.Paksui.

„Šiame filme bus gvildenama žmogaus apsisprendimo problema. Nemažai piliečių vieną ar kitą kelią pasirenka dėl pinigų arba kitokio išskaičiavimo. Žinoma, mane domina asmenybės, daug Lietuvai nusipelnę, o dabar užmiršti, ignoruojami žmonės. Rolandas yra ryški politinė figūra, neįprasto likimo. Nepaliesti jo istorijos būtų kvaila ir nelogiška“, – aiškino V.Matulevičius, kuris mano, kad profesionalus lakūnas R.Paksas iš prezidento posto buvo pašalintas nešvariai.

S.Vosylius pripažino, jog filmo ašimi turbūt taps R.Pakso pašalinimo iš šalies vadovo kėdės istorija. Filmo kūrėjai sakė, jog vaidinti galbūt bus kviečiami žinomi profesionalūs aktoriai. Pasak V.Matulevičiaus, gali atsitikti ir taip, jog filme, kurio pavadinimas dar nesugalvotas, pasirodys realūs politiniai veikėjai.

Neabejoja pergalėmis

Nidoje poilsiaujantis ir tenisą nuolat žaidžiantis R.Paksas L.T. tikino nieko nežinąs apie būsimą filmą. Jis tvirtino, kad šio filmo liberaldemokratai nefinansuos. Ko gero, nebūtų nieko nuostabaus, jei kūrinys dienos šviesą išvystų prieš kitų metų rudenį vyksiančius Seimo rinkimus.

Po dvejų metų bus rengiami šalies vadovo rinkimai. „Mūsų partija nugalės rinkimuose į parlamentą, o aš vėl tapsiu Lietuvos prezidentu“, – nė krislelio nedvejodamas pareiškė R.Paksas.

Jis šalies vadovo kėdėje išsilaikė daugiau nei metus – nuo 2003 metų sausio iki 2004-ųjų balandžio.

Lakūnas yra padavęs ieškinį Strasbūro Žmogaus Teisių Teismui dėl neva neteisėto jo pašalinimo iš prezidento posto. „Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad laimėsiu šią bylą“, – užtikrintai rėžė R.Paksas. Jo žiniomis, šio ieškinio nagrinėjimas bus baigtas maždaug po metų.

Televizijos kratosi

Apie R.Paksą jau sukurtas ne vienas dokumentinis filmas. Žinomiausias jų – 1 valandos ir 20 minučių trukmės to paties V.Matulevičiaus kūrinys apie prezidento apkaltą „Vienas prieš visus“. Šio filmo nepanoro rodyti joks šalies televizijos kanalas. Ir dabar naujojo kūrinio scenarijaus autorius neturi daug vilties, kad filmą pageidaus demonstruoti kuri nors televizija. Beje, vienam kanalui V.Matulevičius neseniai siūlė autorinės laidos projektą, bet jis buvo atmestas.

R.Paksui garbinti parašyta ir keletas knygų. Prozininkas Petras Šatkus netrukus rengiasi išleisti naują kūrinį apie buvusį prezidentą.

Atvedė į Vakarus!

R.Pakso pavardė šiomis dienomis nuskambėjo skandalingoje istorijoje. Šis veikėjas per žinomą JAV ryšių su visuomenę kompaniją „Brown Lloyd James“ siekia gauti oficialų Amerikos lietuvių bendruomenės pakvietimą spalį atvykti į Niujorką. Ši agentūra R.Paksui priskiria nepelnytus darbus – jį pristato kaip politiką, atvedusį Lietuvą į Vakarus ir NATO.

„Rolandas Paksas, buvęs Lietuvos prezidentas, yra gerai žinomas politikas, prisidėjęs kuriant demokratiją šalyje... Jis sėkmingai vedė Lietuvą į Vakarus ir tolyn nuo Sovietų Sąjungos – šalis tapo visateise NATO nare. Tiesa, tai nepraėjo be padarinių – politiniai priešininkai, išsigandę Pakso partijos galios, pradėjo apkaltos kampaniją. Ji buvo sėkminga, nepaisant vėlesnio Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimo, kad Paksas nekaltas“, – teigiama „Brown Lloyd James“ pareiškime.

Neatstovauja žmonėms

Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovė Regina Narušienė tvirtino, jog šiai bendruomenei būtų nekorektiška kviesti R.Paksą, nes organizacija yra nepolitinė. Pasak jos, buvusį prezidentą galėtų kviesti nebent privatūs asmenys.

Pats R.Paksas teigė, jog nori susitikti su Amerikos lietuviais, informuoti juos apie politinę situaciją bei priminti apkaltos istoriją.

Lietuvos ambasada JAV, pasak jos atstovų, nėra prisidėjusi prie R.Pakso vizito į JAV organizavimo. Politikas gali keliauti kaip privatus asmuo ar kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas.