VSAT Kinologijos centras su visa įranga iš viso kainavo 5 milijonus 240 tūkstančius litų. Jį pastatė konkursą laimėjusi uždaroji akcinė bendrovė „Avona“. Visas naujasis pasieniečių kinologų kompleksas yra įsikūręs 7,26 ha teritorijoje.

Centre įrengta 30 voljerų pasieniečių šunims, šeši iš jų – šildomi, taip pat numatytos specialios vietos šunų veisimui bei mažų šuniukų priežiūrai.

Tarnybiniai keturkojai mankštinsis ir savo įgūdžius lavins dviejuose po atviru dangumi esančiuose aikštynuose, kuriuose yra įrengti tarnybiniams šunims pritaikyti kliūčių ruožai.

Lauke taip pat yra aikštelė mokomajam transportui – čia pasieniečių šunys mokysis aptikti automobilių slėptuves ir juose gabenamą alkoholio, sprogmenų ar narkotikų kontrabandą.

Kinologijos centro pastate, kurio bendras plotas 870 kv. m., įrengta ir uždara dresavimo klasė. Joje yra pripilta skirtingų tipų grunto, grindyse, sienose ir specialiuose balduose įrengta daugybė slėptuvių – visa tai taip pat padės lavinti tarnybinių pasieniečių šunų įgūdžius įvairiose situacijose.

Pastate yra trys izoliatoriai susirgusiems keturkojams prižiūrėti, speciali patalpa veterinarijos apžiūrai, maisto gaminimo kambarys, šunų dušas ir džiovykla.

Į komandiruotę keturkojų dresuoti atvykusių pasieniečių patogumui įrengtas 30 vietų bendrabutis, veikia skalbykla, rūbinė, dušai, drabužių džiovykla.

Šiuo metu Lietuvos pasieniečiai iš viso turi 170 tarnybinių šunų, kurių didžioji dalis – vokiečių bei belgų aviganiai. Tarnyboje taip pat naudojami ir Labradoro retriveriai.

Ketvirtadienį ten pat, Mickūnuose, atidarytas dar vienas už Šengeno priemonės programos lėšas pastatytas pastatas – VSAT Vilniaus rinktinei priklausantis uždarasis tiras.

Jį pastatė ir pasieniečių reikmėms pritaikė uždaroji akcinė bendrovė „Dzūkijos statyba“. Statinio ir jo įrengimų kaina – 1 milijonas 992 tūkstančiai litų.

214 kvadratinių metrų uždarajame tire yra 100 metrų ilgio šaudymo galerija su žemės pylimais, kurioje įrengti 8 ugnies taškai.

Naujasis statinys atitinka visus šiuolaikinius saugos reikalavimus: specialios kulkų gaudyklės užpiltos vieno metro smėlio sluoksniu, sienos dengtos specialia antirikošetine danga.

Ugnies linijoje galima šaudyti iš medžioklinių lygiavamzdžių, automatinių šautuvų, visų kalibrų pistoletų. Tiro įrenginiai ir apsauginės priemonės akies taiklumą lavinantiems pareigūnams leidžia šaudyti ir pavieniais šūviais, ir papliūpomis.

Lietuvos pasieniečiai iš viso saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos išorės ES sausumos sienos, iš viso 1043 kilometrus.