Jis balandžio 18 dienos rytą mikroautobusu važiavo į sutartą vietą, kur jo laukė vairuotojas, tačiau taip ir nepasirodė prie automobilio. S. Jucius buvo Lietuvos verslininkų klubo įkūrėjas ir prezidentas, vienas iš pagrindinių įmonių asociacijos „Jupoja“ akcininkų.

Nužudytasis A. Semkinas buvo ne tik bendrovės bendraturtis, bet ir geras S. Juciaus bičiulis. Pranešama, kad žmogžudystė trečiadienio vakarą įvyko namo, kuriame gyveno Rusijos pilietis A.Semkinas, laiptinėje. Vyras mirė nuo durtinių žaizdų. Prokuratūra iškėlė baudžiamąjį bylą.

Liepos pradžioje LTV „Panorama“ pranešė, kad pasikėsinta į Lietuvos pilietybę turintį statybos bendrovės vadovą. Šaudoma buvo tiesai per vairuotojo langą į patį verslininką.

Birželį, anot „Panoramos“, Kaliningrade dingo dar vienas verslininkas – Rusijos pilietis, veždavęs baldus iš Lietuvos.

Kai kurių LTV „Panoramos“ šaltinių teigimu esą Kaliningrado srities valdžia, susijusi su statybų verslu srityje, proteguoja vietos firmas ir taip daro įtaką statybos rinkos persidalijimui.

Konsulatas saugos įmonėje dirbančius lietuvius

Lietuvos generalinis konsulatas Kaliningrade taip pat tvirtina turintis tik žinią apie nužudymą, tačiau daugia detalių sako gaunantys iš spaudos.

Laikinai generalinio konsulo pareigas einantis Valdas Lastauskas DELFI sakė, kad konsulatas sieks apsaugoti „Rosslitstroj“ dirbančius Lietuvos piliečius. Apsaugos priemonės, anot jo, priklausys nuo pačių darbuotojų pageidavimo.

„Informacijos kol kas laukiame iš vidaus reikalų tarnybos, iš prokuratūros“, – DELFI sakė V. Lastauskas.

Konsulatas sako jokios papildomos informacijos apie S. Juciaus paieškas neturintis.

Susitiko su gubernatoriumi

„Tyrimas dėl nužudymo ir S. Juciaus dingimo nėra sietini, šiuo momentu pagal bylos pirmininę medžiagą. Nužudymas yra brutalus ir kitokio pobūdžio“, – po susitikimo su Kaliningrado srities teisėsaugininkais oficialią jų poziciją DELFI perteikė V. Lastauskas.

Jis ketvirtadienį savo iniciatyva susitiko ir su Kaliningrado srities gubernatoriumi Georgijumi Boosu, šis patikino, kad tyrimo metu „Rosslitstroj“ darbuotojai ir akcininkai gali kreiptis į Kaliningrado teisėsaugą ir jiems bus suteikta apsauga.

„Nedetalizuota, ar biuro, ar patalpų, ar asmens, ar automobilio“, – dėstė laikinai generalinio konsulo pareigas einantis pašnekovas.

Jis tvirtino dėl S. Juciaus dingimo jokių naujienų nesužinojęs, išskyrus tai, kad pažadėta teikti informaciją apie tyrimą.

„Pasakyta, kad yra daug padaryta, daug surinkta medžiagos ir jos negali visos pateikti, nes ne tas susitikimo formatas“, – sakė V. Lastauskas.

Valdyba spręs, ar trauktis iš Kaliningrado

Vienas iš trijų pagrindinių „Jupojos“ akcininkų Vasilijus Popovas DELFI ketvirtadienį sakė dar negalįs pasakyti, ar po tokių išpuolių prieš kolegas, bus nuspręsta trauktis iš Kaliningrado.

„Aš esu vienas iš akcininkų, už visą valdybą atsakyti negaliu, kaip Lietuvos pilietis ir asmuo aš galiu pasakyti, kad tai yra brutalūs veiksniai, nebežinau, kokį ten begali verslą daryti“, – tvirtino jis.

V. Popovas sakė esąs giliai įsitikinęs, kad vieno iš bendražygių dingimas, o kito nužudymas yra susiję ir juos lėmė verslo interesai

S. Juciaus ieškoma nevaisingai

Šiuo metu Kaliningrado srities prokuratūra yra iškėlusi baudžiamąją bylą dėl S. Juciaus dingimo, tačiau apie jokius tyrimo rezultatus nepranešama.

DELFI anksčiau kalbinti S. Juciaus kolegos tvirtino tikintys, kad verslininko dingimas susijęs su verslu ir kitų versijų nenagrinėjantys. Taip pat jie tvirtino, kad iš esmės jokių atvirų konfliktų, susijusių su verslo interesais nebuvo, visi jie lyg ir buvo išspręsti. Remiantis kai kuriais pranešimais, verslininkas buvo reketuojamas.

Jokių apčiuopiamų rezultatų nedavė ir dingusio verslininko kolegų pasiūlyta milijono rublių premija už vertingą informaciją apie dingimą. S. Juciaus pėdsakų ieškojo ir privati seklių bendrovė, tačiau vėliau, anot kai kurių DELFI šaltinių, ji atsisakė tęsti darbus.

Kaliningrade įsikūrusi bendrovė „Rosslitstroj“ daugiausia užsiima statyba. Ji su dar vienuolika įmonių priklauso asociacijai „Jupoja”. Šios įmonės veikia Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kaliningrado srityje. „Jupojos” pavadinimas sudarytas iš trijų pagrindinių akcininkų pavardžių – Stanislovo Juciaus, Vasilijaus Popovo ir Vidmanto Japerto.

Įmonės užsiima didmenine ir mažmenine statybinių medžiagų, krovininių automobilių bei jų atsarginių dalių, įvairios įrangos prekyba, patalpų nuoma bei statybos ir remonto paslaugų teikimu. Asociacijos bendrovių metinė apyvarta viršija 100 mln. Lt, jose dirba per 400 darbuotojų.

Kaliningrade įkurta per 600 lietuviško kapitalo įmonių.

Lietuva išreiškė susirūpinimą dėl įvykių Kaliningrade

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Rytų Europos ir Vidurinės Azijos departamento l.e.p. direktorius Nortautas Statkus ketvirtadienį susitiko su Rusijos ambasados Lietuvoje laikinuoju reikalų patikėtiniu Dmitrijumi Cvetkovu ir išreiškė susirūpinimą dėl Kaliningrade įvykdyto nusikaltimo.

N.Statkus pabrėžė, kad Lietuva yra itin susirūpinusi dėl įvykių Kaliningrado srityje, kurie neleidžia Lietuvos piliečiams jaustis saugiai, kenkia verslo atstovų veiklai, investicijų saugumui ir verslo aplinkai Kaliningrade.

Susitikimo metu Lietuvos diplomatas taip pat priminė, kad nepaisant daugkartinių prašymų suteikti informaciją dėl S.Juciaus dingimo, Lietuvos užsienio reikalų ministerija iš Rusijos ambasados Lietuvoje iki šiol gavo tik vieną notą, kurioje pranešama, kad baudžiamoji byla dėl S.Juciaus dingimo perduota ypatingos svarbos bylų tyrėjui Kaliningrado srities prokuratūroje.

N.Statkus paprašė perduoti prašymą Rusijos institucijoms reguliariai teikti informaciją Lietuvai apie S.Juciaus ir A.Semkino bylų tyrimo eigą.

Lietuvos atstovas informavo Rusijos diplomatą, kad jei nebus pažangos tiriant bylą ir nebus imtasi priemonių verslo saugumui Kaliningrado srityje užtikrinti, Lietuva bus priversta kelti šiuos klausimus artimiausiame neformaliame Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikime bei ES ir Rusijos viršūnių susitikime.