Projekto vadeles perėmęs vicemeras socialdemokratas Algirdas Paleckis sako, kad didelių postūmių neįvyko, rusai tiesiog "apsiuostė", įvertino naują valdžią.

"Tai buvo veikiau pažintinis vizitas. Po derybų ir susitikimo su meru Juozu Imbrasu, manau, jie įsitikino, kad naujos vadovybės požiūris yra normalus", - pasakojo optimistiškai nusiteikęs A.Paleckis.

Politikas sakė nemanąs, kad sėkmingam projektų įgyvendinimui kokios nors įtakos turės jo pavardė, giminystė su sovietmečio Lietuvos TSR Aukščiausiosios Tarybos pirmininku Justu Paleckiu. "Nežinau, ar jie apskritai suvedė galus. Jokių komentarų nebuvo", - sakė jis.

Rusams pirmenybė

Per darbinį posėdį buvo aptarti bendri Lietuvos ir Rusijos sostinių projektai, Vilniaus namų Maskvoje ir Maskvos namų Vilniuje įkūrimo, Maskvos dienų Vilniuje organizavimo klausimai. Susitikime iš esmės pakartotas anksčiau sutartas tikslas, kad objektai turi įkūnyti miestų kultūros centrus, kuriuose galėtų vykti koncertai, konferencijos, kalbų kursai, tėvynainių bendruomenės susitikimai.

Ten turėtų veikti biblioteka, knygynas, turizmo centras, nacionalinis restoranas, nedidelis viešbutis.

A.Paleckis pasakojo, kad daugiau dėmesio skirta atvykusiųjų interesams - Maskvos namų statybai Vilniuje. Specialistai lankėsi šiam objektui skirtame 14 arų sklype centre, netoli Žalgirio stadiono esančioje Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių sankirtoje.

Vicemeras sakė, kad Vilniaus daug kas parengta: detalusis planas yra, reikia toliau derinti technines sąlygas. Maskviečiai dar kartą domėjosi sąlygomis, bet apie projektą per daug neatviravo.

A.Paleckis viliasi, kad dar šiemet bus užkasta simbolinė kapsulė, o leistino 7 aukštų pastato statybos prasidės jau kitąmet. Lietuviai politikai norėtų, kad Maskvos namai jau veiktų 2009 metais, kai Vilnius bus Europos kultūros sostinė.

Vilniaus projektas miglotas

Rusijos sostinėje numatytame 30 arų sklype prie olimpinio kaimelio taip greitai pakloti simbolinių Vilniaus namų pamatų nesitikima.

"Maskvoje, reikia pripažinti, gana daug atsilikimo. Daug kas vėluoja", - konstatavo A.Paleckis. Priežastis - teisiniai niuansai, užtrukęs dokumentų tvarkymas. Plačiau apie projektą vicemeras nesiryžo kalbėti, paaiškino, kad ne už savivaldybės pinigus statomu objektu labiau rūpinasi specialiai įkurta UAB Vilniaus namai Maskvoje.

Sutartį dėl Lietuvos sostinę reprezentuosiančio centro projektavimo ir statybų finansavimo UAB Vilniaus namai Maskvoje yra pasirašę su Ūkio banko investicine grupe (ŪBIG), su kuria siejamas milijonierius Vladimiras Romanovas. Dar viena sutartis sudaryta su kol kas neįvardijama Rusijos įmone, projektuosiančia šį objektą.

Bendrovės generalinis direktorius Gintaras Pociūnas vakar kaip tik išvyko į Maskvą, kur tikisi šiomis dienomis baigti derybas su projektuotoju.

Anksčiau buvo pagarsinti nuogąstavimai, esą kultūros ir verslo centru turintys tapti Vilniaus namai gali tarnauti tiesiog investuotojo komerciniams interesams, pavyzdžiui, viešbučio veiklai. A.Paleckis LŽ sakė, kad galutinio sutarimo nėra, preliminariai svarstoma, ar nevertėtų 1-2 tūkst. kv. metrų atiduoti investuotojui.

Pasak jo, didžiules patalpas būtų sunku išlaikyti: "Savivaldybei tai būtų nemaža našta. Nežinia, ar išgalėsime pasirūpinti tokiais plotais. Tai jau beveik diplomatinės tarnybos kaina."

Investuotojo užmojų G.Pociūnas neatskleidė: "Bus laikas, atskleisime ir kol kas konfidencialia turinčią išlikti informaciją."

G.Pociūnas prognozuoja, kad Vilniaus namų statyba prasidės po 1-1,5 metų, tačiau ramina, kad dabar jau viskas vyksta pagal planą:"Pati savivaldybė anksčiau ilgai tūpčiojo vietoje. Prieš kaltinant kažką kitą reikėtų apsišluoti savo kieme."

Jis prasitarė, kad pirmą tokį projektą įgyvendinanti Vilniaus savivaldybė susidūrė su daugybe kliūčių atlikdama parengiamuosius darbus. "Mums tai nauja, be to, norime turėti objektą neįdėdami savo pinigų. Maskva jau ne vienus tokius namus yra pastačiusi iš savo lėšų",- sakė G.Pociūnas.

Rusijos sostinė tokius namus atidarė Rygoje, Sevastopolyje, Sofijoje, vyksta derybos su Pekinu, Berlynu, Kijevu, Vietnamu ir kitais miestais.