„Dabar jį nuo gresiančių nemalonumų gali išgelbėti tik prezidento malonė“, - DELFI pareiškė nuo 2001-ųjų JAV gyvenančio Š.Paberaliaus buvęs advokatas Jonas Tamašauskas.

Pagalbos šauksmas iš JAV

1971-aisiais gimusio vilniečio Š.Paberaliaus jau 6 metus ieško Lietuvos teisėsauga – dar 2001-ųjų gruodį Interpolo nacionalinis biuras paskelbė jo tarptautinę paiešką.

„Tėvynę palikau ne bėgdamas nuo teisėsaugos, bet norėdamas išlikti gyvas, taip pat dėl padažnėjusių išpuolių prieš mane, - laiške redakcijai rašė Š.Paberalius. – Norėjau gyventi tėvynėje ir dirbti jos labui. Dėl jos ne kartą rizikavau gyvybe, tačiau Lietuvoje niekas nesugebėjo ar nenorėjo manęs apginti, nors visuose savo darbuose turėjau tik labai geras charakteristikas. Išvykus teko sunkiai dirbti, kad galėčiau išgyventi ir toliau mokytis. Visą laiką nesislapsčiau ir bandžiau viešinti savo istoriją“.

„Jeigu sūnus bus grąžintas į Lietuvą, su juo gali būti susidorota, - baimės neslėpė Laisvės kovotojų sąjungos narė, Š.Paberalio motina Teresa Tumėnaitė-Paberalienė. – Sūnus buvo tėvynės patriotas, įlindo į tą purviną reikalą, juk Kėdainiuose sukosi ir nusikalstamas pasaulis, ir buvo įtakingi politikai“.

Š.Paberalius teigia nusprendęs paviešinti savo istoriją, nes bijo deportacijos iš JAV į Lietuvą. Rugpjūčio 1-ąją jam baigėsi viza, tačiau migracijos tarnybos pareigūnai dar dvi savaites jam leido gyventi Čikagoje. Per šį laiką turėtų būti nuspręsta, ar lietuvis galės pasilikti JAV.

Jeigu bus nurodyta išvykti iš šalies, jis teigia bandysiąs gyventi nelegaliai.

„Visus tuo metus sulaukėme daug grasinimų, net jo žmonos tėvai neturėjo ramybės: jiems buvo skambinama ir sakoma, kad Šarūnas vis tiek bus surastas ir pašalintas, o jo žmona Daiva liks našle“, - guodėsi buvusi partizanė T.Tumėnaitė-Paberalienė.

Nušalino nuo „Gazpromo“ svečių apsaugos

Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos gynėjas Š.Paberalius teigia dirbęs įvairiuose Lietuvos policijos padaliniuose, tačiau visą laiką puoselėjo įsidarbinti VSD operatyviniame skyriuje. Jaunam pareigūnui buvo pažadėta, kad jis bus priimtas į tuo metu Mečio Laurinkaus vadovaujamą saugumą, tačiau prieš tai jam nurodyta baigti mokslus ir padirbėti panašiame darbe.

„Tuo metu buvo kuriamas saugos tarnybos „Nepriklausomų patarėjo agentūra“ (NPA) operatyvinis padalinys darbui Kėdainiuose, - rašė Š.Paberalius. – Viena jo užduočių buvo saugoti „Vikondos“ koncerną, jo dukterines kompanijas, jų vadovus ir darbuotojus bei užtikrinti saugumą ir slaptumą atvykstantiems aukštiems svečiams. Be to, turėjome padėti Kėdainių teisėtvarkos pareigūnams, nes kriminogeninė padėtis šiame mieste buvo baisi ir beveik nekontroliuojama“.

Vyriškis teigia bijojęs, kad darbas Kėdainiuose gali pakenkti jo reputacijai, todėl motinai tarpininkaujant susitiko pasikalbėti su tuometiniu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Algirdu Katkumi. „Jis patarė, jog kaip tik šis darbas man tiktų, jeigu ateityje noriu pakliūti į VSD, ir pažadėjo pagalbą“, - laiške rašė Š.Paberalius.

Jis teigia NPA buvęs atsakingas už ginklų ir specialiųjų priemonių apskaitą bei išdavimą.

Nemalonumai, pasak Š.Paberaliaus prasidėjo, kai iš Rusijos į „Vikondą“ atvyko aukšti svečiai iš dujų tiekėjo „Gazprom“. „V.Uspaskicho prašymu dėl man nežinomų priežasčių buvau nušalintas nuo tiesioginės svečių apsaugos“, - Š.Paberalius rašė, kad garsusis milijonierius ir toliau elgėsi įtariai ir nedraugiškai.

Įtaria, kad sužinojo apie darbą VSD

Buvęs vienas NPA vadovų (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), anksčiau bendravęs su Š.Paberaliu, mano, kad Š.Paberalius „Vikondos“ vadovų nemalonę galėjo užsitraukti, kai jiems tapo žinoma, jog juos saugantis darbuotojas yra ne tik susijęs su VSD, bet ir galimai perduoda kai kurią informaciją apie koncerno darbuotojus.

„Galime įtarti, kad ši informacija nutekėjo iš VSD, kitaip jis nebūtų tapęs nereikalingas“, - prielaidos neatmetė vienas buvusių NPA vadovų.

Pasak jo, Š.Paberaliui darbe buvo pažemintos pareigos, be jokios priežasties jis sulaukė Kėdainių nusikalstamo pasaulio atstovų grasinimų. Kartą apsaugininkas buvo užpultas „Vikondos“ autoplovykloje, tačiau panaudojęs šaunamąjį ginklą spėjo apsiginti ir iškvietė policiją.

Kitą kartą jį einantį po darbo į namus užpuolė du nepažįstami vaikinai – ir tąkart įtariamieji buvo perduoti policijai. Tačiau užpuolikai liko nenubausti.

1999-ųjų spalio 20 dieną į tarnybinį Š.Paberaliaus butą buvo įmesta kovinė granata.

„Man per plauką pavyko išvengti žūties, bet už sienos miegoję bendradarbiai buvo gerai kontūzyti“, - tvirtino nuo Lietuvos teisėsaugininkų besislapstantis vilnietis.

Jo teigimu, maždaug po pusantro mėnesio vienoje populiarioje Kėdainių kavinėje tarp nusikalstamo pasaulio atstovų ir apsaugininkų įvyko susirėmimas. Kitądien esą NPA Kėdainių filialo vadovui buvo nurodyta atleisti visus apsaugininkus, praeityje turėjusius patirties įvairiuose valstybiniuose specialiuosiuose padaliniuose.

Po kiek laiko taip pat buvo nuspręsta reorganizuoti NPA. „Dar daug įdomių dalykų vyko Kėdainiuose, į kuriuos atsakymų nėra ir dabar – beliko tik klaustukai“, - laiške rašė Š.Paberalius.

Teisme išgirdo apkaltinamuosius nuosprendžius

JAV besislapstantis vyriškis teigia iš pradžių manęs, kad visi išpuoliai prieš jį tėra tik nusikalstamo pasaulio atstovų darbas, tačiau vėliau jis tuo suabejojo.

Netrukus Š.Paberalius teigia užsitraukęs ir teisėsaugininkų nemalonę.

Kartą važiuodamas atlikti inkasaciją „Vikondos“ parduotuvėje, prie visureigio vairo sėdėjęs apsaugininkas Kėdainių centre neleistinoje vietoje aplenkė maršrutinį autobusą. Po valandos jis sužinojo, kad išsigandęs autobuso vairuotojas ėmė staiga stabdyti transporto priemonę, o joje stovėjęs ir už turėklų nesilaikęs pagyvenęs vyriškis pargriuvo ant grindų ir susižalojo sprandą.

Autobuse nukentėjęs vyriškis po maždaug porą mėnesių trukusio gydymo mirė ligoninėje. Prokurorai Š.Paberalių apkaltino, o teismas pripažino kaltu dėl neatsargaus nužudymo.

NPA apsaugininkas tikina, kad po kiek laiko jam ir dar dviem apsaugininkams buvo iškelta nauja byla – dėl chuliganizmo. Vyriškis tikino, kad budėjęs „Vikondos“ organizuotoje miesto šventėje, kai prie jo pribėgo vienos aukštas pareigas užėmusios koncerno darbuotojos sūnus ir pareiškė, kad jį grupė jaunuolių muša ir reikalauja pinigų.

Š.Paberalius tikina paprašęs dispečerių iškviesti pareigūnus, o pats į pagalbą pasitelkęs apsaugininkus. Jie bendrovės darbuotojos sūnų skriaudusius vaikinus sulaikė ne iš karto – šie esą priešinosi.

„Juos sulaikėme ir perdavėme policijos pareigūnams, tačiau buvo apkaltinti ne chuliganai, o mes, saugos tarnybos darbuotojai“, - guodėsi nuteistasis.

Kėdainių teismas apsaugininkus pripažino kaltais. Kadangi Š.Paberaliui dar nebuvo išvykęs teistumas, teismas nusprendė, kad apsaugininkas privalės bausmę atlikti pataisos namuose. Tiesa, ne buvusių pareigūnų, o bendroje kolonijoje.

Vizą į JAV gavo per parą

Teismo nuosprendį Š.Paberalius apskundė Panevėžio apygardos teismui. Apie posėdžio datą nei jam, nei advokatui esą nebuvo pranešta, todėl po kiek laiko sužinojęs, kad Kėdainių teismo nuosprendis įsiteisėjo ir jis privalės atlikti bausmę, Š.Paberalius pasiryžo sprukti iš Lietuvos.

„Suvokiau, kad nebegaliu pasilikti, nes greičiausiai būsiu morališkai, o gal net fiziškai sunaikintas“, - pabrėžė Š.Paberalius.

„Per parą JAV ambasadoje jam buvo padaryta viza, jis be jokių kliūčių išvyko iš Lietuvos“, - teigė buvusio apsaugininko bičiulis.

Lietuvos pareigūnams Š.Paberaliaus nepavyko rasti, todėl buvo paskelbta jo tarptautinė paieška. Praėjus metams po vilniečio išvykimo į JAV, iš Lietuvos išvyko ir būsimoji žmona Daiva – buvusi Kėdainių gydytoja.

Advokatas: esu įsitikinęs, kad su juo buvo susidorota

JAV vyriškis iš pradžių dirbo juodus darbus, tačiau vėliau lankydamas sporto treniruotes susirado draugų ir įsidarbino karo policijoje.

„Amerikoje sūnus gyveno legaliai, dirbant teisėsaugoje jam buvo pratęsiama darbo viza, tačiau liepos pradžioje jam buvo patarta sugrįžti į Lietuvą ir susitvarkyti savo reikalus, - sakė jo motina T.Tumėnaitė-Paberalienė. – Tačiau kaip jis gali grįžti į tėvynę, jeigu čia su juo gali būti susidorota? Gerai žinau, ką sūnus darė dirbdamas „Vikondoje“ – juk VSD yra net jo byla užvesta, žinoma, jeigu jos niekas nesunaikino“.

Prieš šešerius metus Š.Paberalių teisme gynęs advokatas Jonas Tamašauskas įsitikinęs, kad jo ginamasis ir dar du NPA apsaugininkai galėjo būti nuteisti nepagrįstai.

„Esu įsitikinęs, kad su juo buvo susidorota, - DELFI pareiškė J.Tamašauskas. – Tai nereiškia, kad V.Uspaskichas asmeniškai tai padarė, bet jam Š.Paberalius turėjo būti kaip rakštis, jeigu kas nors sužinojo, kad jis dirba tokį darbą. Faktiškai jis buvo V.Uspaskicho pavaldinys, nors iš tikrųjų Š.Paberalius buvo tik infiltruotas į šį reikalą. Ir todėl jo buvo nuspręsta atsikratyti ir tai labai gerai pavyko“.

Advokatas mano, kad buvusiu VSD agentu prisistatantį Š.Paberalių nuo ilgų metų kalėjime gali išgelbėti tik prezidento malonė.

„Bet kuriuo momentu jį gali suimti, - sakė J.Tamašauskas. – Jeigu Š.Paberalius bus pargabentas į Lietuvą, su juo gali būti susidorota. Kadangi teismo nuosprendžiai jau yra įsiteisėję, jis gali kreiptis į Malonės komisiją. Tačiau tokį prašymą jis gali parašyti tik tuo atveju, jeigu yra Lietuvoje. Manau, kad prezidentas jam suteiktų malonę, tačiau dabar per daug kebli jo padėtis. Sunku jam ką nors patarti“.

Advokatas pabrėžė, kad į Š.Paberaliaus padėtį gali pakliūti bet kuris žmogus: jeigu teisme žmonės prieš kaltinamąjį duoda parodymus, teismai elgiasi formaliai ir jį nuteisia.

„Ar parodymus jie davė nuoširdžiai ir teisingai, neįmanoma patikrinti“, - sakė J.Tamašauskas.

V.Uspaskichas teigia apsaugininko nepažinojęs

Rusijos sostinėje Maskvoje laikinai gyvenantis buvęs koncerno „Vikonda“ vadovas, Darbo partijos įkūrėjas V.Uspaskichas apie JAV besislapstantį buvusį apsaugininką teigė sužinojęs tik iš DELFI.

„Neatsimenu tokio žmogaus, pirmą kartą girdžiu, kad kažkas iš mūsų darbuotojų dirbo saugume“, - sakė V.Uspaskichas.

„Turėjau asmeninę apsaugą, prie ko čia aš? Gal jis nori dabar kažką uždirbti? Ar pasireklamuoti? Juk kažką pasakyk ant Uspaskicho, ir tu jau herojus... Jūs pasakykite, kaip aš galėjau susidoroti? Ką aš kreipiausi į prokurorus, teisėjus? Aš tokių dalykų nedariau. Jeigu man niekas nepadarė nieko blogo, kodėl aš turiu kreiptis, ką aš kvailas? Dabar mane Lietuvoje visokiais dalykais kaltina. Tegul jis paduoda į teismą!“ – Š.Paberaliaus teiginiais stebėjosi milijonierius.

„Jokių santykių su apsaugininkais neturėjau, jie turėjo vadovą, kuris jiems ir vadovavo. Apie jų reikalus aš neturiu supratimo“.

Tačiau V.Uspaskichas tvirtina, kad gyvenant Kėdainiuose į jo namų balkoną nusikaltėliai buvo įmetę granatą.

Generalinė prokuratūra patvirtino, kad Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorai yra užvedę bylą dėl Š.Paberaliaus. Prokurorams kol kas nėra žinoma, kur šiuo metu yra buvęs NPA apsaugininkas, tačiau jeigu jis būtų sulaikytas JAV, Lietuva kreiptųsi į šioje šalyje esančius kolegas dėl jo ekstradicijos.