Pasak V. Landsbergio, prieš 16 metų įvykusios tragedijos Medininkų pasienio poste kaltininkų nesistengiama nubausti nuo tada, kai 1993 metais pasikeitė politinė valdžia.

"Juk tuo metu į mūsų šalies teisingumo rankas visgi buvo patekęs vienas ypatingosios paskirties milicijos būrio (Rygos OMON'o) teroristų Sergejus Parfionovas. Nors ir nebuvo įrodymų, kad jis žudė, tačiau juk jis buvo nufilmuotas siautėjantis Lietuvos pasienio postuose.

Nepaisant to, Lietuva jį paleido. Nusikaltėlis išvyko į Latviją, kur taip pat išvengė bausmės. Kiek vėliau Rusijoje jis buvo sutiktas paradų, orkestrų ir net ordinų", - Lietuvos radijo laidoje antradienį kalbėjo profesorius V. Landsbergis, 1990 m. kovą - 1992 m. lapkritį buvęs Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

"Praėjo daug metų, ir į jau pavargusias Lietuvos teisingumo rankas pateko kitas teroristas - Igoris Gorbanis, kurį atpažino vienintelis po žudynių likęs gyvas muitininkas Tomas Šernas. Tuomet ir kilo klausimas - ką daryti? Kaip išvengti problemų su Rusija? Mūsų prokuratūra nusprendė, kad Tomo Šerno liudijimų nepakanka, be to, I. Gorbanis turįs liudininką, kuris teigė, esą nusikaltėlis tą naktį buvęs kitur. Tačiau jis buvo Lietuvoje", - įsitikinęs V. Landsbergis.

"Ką apskritai omonininkai veikė Lietuvoje? Ar prašė kokio leidimo atvykti? Ne, jie siautėjo ir tiek. Ėjo kiaurai per sienas stipriai ginkluoti ir darė ką norėję. Tai banditų gauja. Bet mes banditą paleidžiame...", - neslėpė nusivylimo profesorius.

Pasak politiko, Lietuvos žmonės turėtų piktintis valdžia, kuri esą užuot ieškojusi tiesos, tik stengiasi išvengti politinių konfliktų su Rusija.

V. Landsbergio nuomone, Medininkų tragediją reikėtų traktuoti kaip karinį nusikaltimą, nes jį mūsų valstybėje įvykdė svetimos šalies dalinys arba svetimšalių "maitinami" vietiniai teroristai.

"Juk tai nėra paprasta žmogžudystė. Kai kitos valstybės pareigūnai nužudo mūsiškius (turiu omenyje ir Sausio 13-osios įvykius), ir iki šiol nėra nei vieno kalto, yra absurdas. Juk tai - gryniausi karo nusikaltimai", - pabrėžė V. Landsbergis.

Medininkų tragedijos metu buvęs aukščiausioje šalies valdžioje, dabartinę valdžią V. Landsbergis ragina mokytis iš Londono, kuriame esą matosi prabudimas, orumas ir savigarba. "Mes mąstome, jog nieko negalime padaryti, nes esame maža tauta. Su tokia nuostata esame tikrai dvasiški bejėgiai. Juk galime būti maži, bet orūs!", - pažymėjo V. Landsbergis.

1991 metų liepos 31-osios rytą buvo nužudyti Medininkų pasienio poste budėję muitinės darbuotojai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius, "Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas bei Mindaugas Balavakas, kelių policininkai Algirdas Kazlauskas ir Juozas Janonis.

Medininkuose sunkiai sužalotas policininkas Ričardas Rabavičius rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė. Išgyveno tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Lietuvos pareigūnai neabejoja, kad septynis atsikūrusios Lietuvos sieną saugojusius pareigūnus šūviais į galvą nužudė sovietų ypatingosios paskirties milicijos būrio OMON smogikai. Rusijos pareigūnai iki šiol ignoruoja Lietuvos prokurorų prašymus apklausti nusikaltimo užsakovus ir vykdytojus.