Šalies vadovas ankstų antradienio rytą registravosi simboliniam naktiniam budėjimui tame pačiame vagonėlyje Medininkuose, kaip tai vyko ir 1991 metais. Prezidentas Medininkų pasienio poste pagerbė žuvusiuosius ir padėjo gėlių prie Medininkų aukų monumento.

V. Adamkus pabrėžė, kad Medininkų tragedijos skausmas neišblėsta ir po 16 metų. "Kodėl tokia lemtis ištiko šiuos mūsų vyrus, kurie, kaip ir daugelis kitų, mylėję laisvę ir tikėję laisvos Lietuvos ateitimi, stojo jos nepriklausomybės sargybon?", - sakė V. Adamkus.

Deja, pasak šalies vadovo, nusikaltėlių, pasislėpusių kaimyniniuose Rytų kraštuose, dar negali pasiekti Lietuvos teisingumas ir atpildas.

"Jie iki šiol naudojasi tuo, kas jiems nepriklauso - laisve. Tačiau šiandien mes žinome žudikų vardus, žinome, ką jie veikė tuo metu - prieš šešiolika metų brėkštant aušrai Medininkų pasienio poste, - ir kur dabar gyvena", - pabrėžė V. Adamkus.

Prezidentas teigė tikįs, kad jiems ateis atpildo diena, nes Lietuva niekada neužmirš šios teisingumo skolos.

1991 metų liepos 31-osios rytą buvo nužudyti Medininkų pasienio poste budėję muitinės darbuotojai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius, "Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas bei Mindaugas Balavakas, kelių policininkai Algirdas Kazlauskas ir Juozas Janonis.

Medininkuose sunkiai sužalotas policininkas Ričardas Rabavičius rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė. Išgyveno tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Lietuvos pareigūnai neabejoja, kad septynis atsikūrusios Lietuvos sieną saugojusius pareigūnus šūviais į galvą nužudė sovietų ypatingosios paskirties milicijos būrio OMON smogikai. Rusijos pareigūnai iki šiol ignoruoja Lietuvos prokurorų prašymus apklausti nusikaltimo užsakovus ir vykdytojus.