"Sieksime paraginti visuomenę labiau domėtis savo teisėmis ir laisvėmis bei daryti įtaką valdžios institucijoms. Kita vertus, Konstitucijos egzaminas yra nukreiptas ir į valdžios institucijas. Taip siekiame paraginti valdžią atsakingiau pažiūrėti į Konstituciją. Valdžios atstovai turi ne tik kaip piliečiai laikytis Konstitucijos, bet ir įgyvendinti ją rengdami, priimdami ir įgyvendindami kitus teisės aktus", - pirmadienį Eltai sakė teisingumo ministro patarėjas Mantas Varaška.

Siekdami į egzaminą įtraukti valdžios atstovus, projekto rengėjai ketina kiekvienai savivaldybei išsiuntinėti tiek užduočių, kiek yra tarybos narių. Idėja, kad konkurse dalyvautų Seimo nariai, pristatyta frakcijų seniūnams ir parlamento pirmininkui. Norėdami didesnio politikų aktyvumo, egzamino organizatoriai žada skelbti tik geriausiai užduotis atlikusių valdžios atstovų pavardes.

Pirmajame etape, kuris turėtų įvykti paskutinę rugsėjo savaitę, išlaikyti testą pakaks tik žinoti Konstitucijos tekstą. Po mėnesio vyksiančiame antrajame ture bus pasiūlyta interpretacinė tema, kuri leis dalyviams giliau paanalizuoti Konstituciją, savo santykį su ja.

Populiarinant Konstitucijos egzamino idėją, dalis užduočių bus panaudota anksčiau. Nuo rugpjūčio mėnesio žiniasklaidos partneriai rengs trumpus šio egzamino pristatymus - viktorinas bei rinks jų laimėtojus.

Pasak M. Varaškos, Konstitucijos egzamine neturėtų dalyvauti profesionalūs teisininkai bei teisės studentai. Taip siekiama išvengti jų pranašumo prieš kitus dalyvius.

Konstitucijos egzamino globėju sutiko būti prezidentas Valdas Adamkus.