„Šeštadienį buvo susirinkę Ekstremalių situacijų valdymo centro nariai, kurie išklausė elektrikų paaiškinimų. Tačiau nieko konkretaus neišgirdome, – sakė Palangos miesto administracijos vadovo pavaduotojas Bronius Martinkus. – Dabar rengiamės susitikti su VST administracijos atstovais, išklausyti jų paaiškinimo ir ieškoti kelių, kad tokios avarijos nepasikartotų“.

Pasak B.Martinkaus, elektrikai negalėjo paaiškinti, kodėl sudegė iškart keli kabeliai, kuriais Palangai tiekiama elektra.

„VST pažadėjo, kad nedelsiant bus ištirta kabelių būklė. Be to, teigė, kad siekdami išvengti ekstremalių situacijų aprūpins miesto gyvybiškai svarbias įmones elektra iš avarinių generatorių“, – sakė B.Martinkus.

Jis teigė neatsimenąs tokio atvejo, kad elektra būtų dingusi visame mieste, nors energijos tiekimo sutrikimų būta dažnai. Skaudžiausiai avarija smogė pietinei Palangos daliai, kurioje yra ir „Gintaro“ reabilitacinė vaikų gydykla.

Sutriko viso miesto vandentiekio darbas, kilo aplinkos užteršimo grėsmė. Dėl hidraulinio smūgio miesto trasose trūko vamzdžiai, dėl persipildžiusių rezervuarų kanalizacijos sistemose užtvino siurblinės.

Elektros tinklų gedimas skaudžiai smogė ir Palangos kavinėms bei restoranams, kurie negalėjo aptarnauti lankytojų, gausiai suplūdusių į kurortą šventinį savaitgalį. Tuo metu Palangoje vyko keturias paras trūkusios automobilių lenktynės „Omnitel 1003 km“, o Klaipėdoje – Jūros šventė.

„Dėl patirtų nuostolių į mus nesikreipė niekas, bet manau, kad verslininkai kreipsis tiesiai į VST“, – sakė Palangos miesto administracijos vadovo pavaduotojas B.Martinkus.

Daugelis kavinių avarijos metu buvo priverstos užsidaryti, jų savininkai, savaitgaliais besitikintys padidėjusių pajamų, patyrė daugiatūkstantinių nuostolių. Neveikė kasos aparatai, šaldytuvai, kuriuose buvo greitai gendančių maisto produktų. Elektros tinklų avarija kai kur sugadino elektroninę techniką, ilgam dingo telefono ryšys.

„Kavinių ir viešbučių savininkai pagrįstai piktinasi, bet manau, kad atlyginti žalą išsireikalauti yra labai sudėtinga, – sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintautas Rekašius. – Tad ateityje tikriausiai teks patiems ieškoti būdų apsisaugoti nuo tokių incidentų. Gal pirksime elektros generatorius, kad bent kasos aparatai veiktų“.