Priešininkai rinko parašus

Varėniškių nuomone, tokiai įstaigai reikėtų išrinkti nuošalesnę vietą, kad reabilitacijos periodu patys narkomanai būtų toliau nuo įvairių pagundų ir nekeltų pavojaus vietos gyventojams.

Įstaigos „Nauja gyvybė" steigėjas 45 metų verslininkas Kęstutis Tamulevičius mano, jog gyventojus sukurstė rajono meras centristas Vidas Mikalauskas, atsisakęs įregistruoti naująją įstaigą. Verslininko nuomone, Varėnos vadovas vadovaujasi tik partinėmis ambicijomis ir nemano, kad rimtos pagalbos jau reikia ne vienam Varėnos narkomanui.

Gydykloje - griežtos taisyklės

Nutaręs padėti savo 22 metų sūnui Tomui ir jo draugams bei pažįstamiems išmokti gyventi be narkotikų, verslininkas užleido jiems buvusio viešbučio pastatą. Čia jis ketina su tarptautinių fondų ir geros valios žmonių pagalba įkurti narkomanų reabilitacijos centrą.

Kol kas naująjį centrą išlaiko ir čia šeimininkauja pats verslininkas, vėliau jis žada gydyklą dovanoti sūnui. Čia besigydantys narkomanai tvarko pastato vidų ir aplinką. Reabilitacijos centre galioja griežtos taisyklės - gyventojai negali vartoti svaigalų, triukšmauti, rodyti savo nepasitenkinimo ar agresijos. Pažeidusieji šias taisykles privalo iškart išsikraustyti.

Įstaigą delsia registruoti

Atsižvelgdama į Senosios Varėnos gyventojų prašymus, Varėnos valdžia neskuba registruoti naujos įstaigos ir ragina visus miesto gyventojus pareikšti savo nuomone dėl jos steigimo. Meras V.Mikalauskas tvirtina, kad rajono valdyba pirmą kartą negalėjo įregistruoti naujos įstaigos įstatų, nes K.Tamulevičius buvo pateikęs ne visus reikalingus dokumentus.

Be to, verslininkas kartą neatvyko į posėdį ir todėl negalėjo atsakyti į klausimus, kaip šiame centre vyks narkomanų reabilitacija ir kas jame dirbs.

Lauks prokuratūros sprendimo

Vietinės valdžios atstovus nustebino jiems išplatintas lankstinukas, kuriame kol kas savivaldybės dar neįregistruota įstaiga pristatoma jau kaip egzistuojanti nuo rugpjūčio 1-osios, nurodytas jos adresas, priėmimo tvarka reabilituotis.

Praėjusį pirmadienį rajono vadovas V.Mikalauskas raštu kreipėsi į Varėnos rajono apylinkės prokuratūrą, prašydamas išsiaiškinti, ar verslininkui K.Tamulevičiui priklausančiame pastate iš tiesų yra vykdoma neįregistruota veikla. Jei įtarimai pasitvirtins, prokuratūros prašoma imtis priemonių, kad veikla būtų vykdoma tik įstatymų nustatyta tvarka.

Neslepia sūnaus ir jo draugų

K.Tamulevičius mano, kad jam niekas negali uždrausti leisti nuosavame name gyventi sūnui ir jo draugams. Namo savininkas net nebando neigti, kad čia nuo liepos jau vyksta narkomanų reabilitacija. Jis įsitikinęs, kad jeigu rajono valdyba nesutinka įregistruoti narkomanų gydyklos gražiuoju, tai privers padaryti teismas.

Po detoksikacijos ligoninėse reabilitacijos periodui, kuris gali trukti apie porą metų, liepos pabaigoje į Senąją Varėną atvažiavo keturi 20-25 metų narkomanai iš Vilniaus.

Jiems drauge mokytis gyventi be narkotikų padeda namo šeimininko sūnus Tomas su dviem draugais, jau gyvenusiais Meikštų dvare (Ignalinos r.) įkurtame reabilitacijos centre.