Pasak apskrities viršininko, pasikeitus sostinės valdžiai sumažėjo žemės plotai, skirti nuosavybei atkurti. Pateikiamos versijos, kad į grąžintinų žemių sąrašą įtrauktos saugomos teritorijos bei žemės sklypai esantys tarp daugiabučių, apskrities viršininko neįtikina.

„Tam tikrus įtarimus sukėlė tie pokyčiai, per metus įvykę. Jeigu praeitoje kadencijoje gerbiamas meras Zuokas sakė, kad yra 3 tūkst. hektarų laisvos žemės Vilniaus mieste, tai kažkaip atėjus ponui Imbrasui susitraukė iki 600 hektarų. Ir tas pokytis mum visiškai sujaukė protą“, – tvirtino Vilniaus apskrities viršininkas Alfonsas Macaitis.

Sostinės valdžia tikina, kad tie 600 hektarų yra preliminarūs skaičiai. Vilniaus meras sako, kad pateikiant duomenis apskrities viršininkui galėjo įsivelti klaida į gražintinos žemės plotus įtraukiant parkus ir kitas poilsio zonas.

„Tas skaičius – 3 tūkst. hektarų gal, ko gero, irgi buvo arba per drąsiai pasakyta, arba nepaskaičiavus iki galo pasakyta. Ir kada tie patys darbuotojai, kurie buvo pateikę merui skaičių tą, ar jis pats pasirašė po dokumentu, kurį nukreipė apskričiai. Tai nežinau, kieno čia kaltė“, – teigė Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

Skaičiuojant nuo piliečių prašymuose nurodyto ploto, į kurį jie pageidauja atkurti nuosavybę Vilniuje, nuosavybė atkurta tik kiek daugiau nei 12 proc.

Vyriausybė yra užsibrėžusi žemės grąžinimą baigti iki šių metų pabaigos. A. Macaitis abejoja, ar pavyks tai padaryti.

„Ne visiems užteks tos žemelės mieste. Todėl daliai žmonių turėsime pasiūlyti kitą kompensavimo būdą“, – Lietuvos radijui sakė apskrities viršininkas.