Ketvirtadienį su žurnalistais surengtame susitikime Lai Vėju - Laisvuoju Vėju ir Budos kariu – save vadinantis P. Normantas pasakojo su Vilniaus meru Juozu Imbrasu apie muziejų nuoširdžiai pasikalbėjęs dar birželį, bet planuojamo muziejaus vietoje Malūnų g. 8 gyvybės ženklų nematyti. „Labai malonu, kad valdininkai pažada, bet aš noriu matyti ir rezultatą“, - teigė keliautojas.

Prieš trejus metus pristačius kolekciją miesto rotušėje pastatą muziejui Užupyje paskyrė tuometinis sostinės meras Artūras Zuokas, tačiau praėjusių metų spalį pradėti pastato tvarkymo darbai iki šiol nebaigti ir sustabdyti. Kadangi šalia muziejaus yra Vilnia ir Neris, keliautojas sako, kad čia yra galimybės muziejų vystyti.

„Mano tikslas – kol esu gyvas nors atidaryti muziejų“, - aiškino P. Normantas.

Savivaldybė: muziejus – laiko klausimas

Savivaldybės Ekonomikos departamento Turto valdymo ir privatizavimo skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Vytautas Grinius DELFI patikino, kad savivaldybė daranti viską, jog muziejaus patalpos būtų sutvarkytos, mat pati ir pasiūliusi patalpas remontuoti.

Pasak jo, savivaldybei pradėjus atlikinėti pastato avarinės būklės likvidavimą, Vilniaus apskrities Statybos inspekcija sustabdė darbus. Inspekcija motyvavo tuo, kad darbai vykdyti neturint leidimo rekonstrukcijai.

Tačiau V. Grinius su tuo sakė su tuo nesutinkantis, mat avarinės būklės likvidavimas ir rekonstrukcija – skirtingi dalykai. „Tai avarinės būklės likvidavimas – sutvirtinamas ir iš naujo perdengiamas stogas, pastatas kelia grėsmę aplinkiniams“, - aiškino pareigūnas.

V. Grinius teigė, kad lygiagrečiai rengiami dokumentai ir pastato rekonstrukcijai. Po jos Paulius Normantas, Vilniaus miesto savivaldybė ir Kultūros ministerija galės registruoti muziejų kaip juridinį statusą turinčią organizaciją. Jis sakė, kad muziejus – tik laiko klausimas. V. Grinius tikisi, kad avarinės būklės likvidavimo darbai bus atnaujinti greitai, galbūt jau kitą savaitę. Teisme vyksta pastato bendrasavininkių teisminiai ginčai – tai irgi vilkina procesą.

Nauja idėja – lietuvių namai Himalajuose

Pasak P. Normanto, įkurti specializuotą Rytų Azijos meno muziejų jis nusprendė prieš septynerius metus įkvėptas vengrų milijonieriaus, šešis kartus apkeliavusio pasaulį Ferenso Hopo. Pastarasis apie 1906 metus paskutinį kartą apkeliavo pasaulį ir atvežęs vengrų tautai padovanojo 12 tūkstančių eksponatų iš daugelio Rytų Azijos šalių.

Pamatęs šiuos eksponatus muziejuje P. Normantas pasakojo pats ėmęs rimčiau kolekcionuoti sakralinio meno dirbinius, ypač iš Nepalo ir Tailando. Aplinkinės valstybėse atskiro Rytų Azijos muziejaus nėra. Vengrijos sostinėje Budapešte yra minėtas Ferenso Hopo muziejus.

Pasak jo, vienoje salėje būtų tibetietiškų ir Nepalo budistinių tankų (ritininių tapybos darbų) kolekcija, kurių jis turįs per 60. Kitame kambaryje būtų eksponuojami mažosios plastikos darbai, trečiame – budistinio meno skulptūros, amuletai. Mažosios plastikos kolekcijoje gausu 3-5 centimetrų aukščio skulptūrėlių. Tai – 100-200 metų senumo dirbiniai.

Keliautojas sakė turįs ir apie 50 skulptūrų, 450 amuletų iš Tailando, Kambodžos, Vietnamo. Kai kurie amuletai – tūkstančio metų senumo. Kolekcijoje – 14 valstybių eksponatai.

Per tūkstantį eksponatų jau yra Lietuvoje, jie laikomi viename banke. „Jei matysiu, kad pastato rekonstrukcijos darbia baigiami, kuo skubiau padovanosiu Vilniaus miestui“, - teigia P. Normantas.

Naujausia keliautojo idėja – atidaryti lietuvių namus Himalajuose, Kalinpongo mieste. „Jeigu liksiu vienas, vis vien šie namai veiks. Manau, kad nedidelė lietuvių kolonija būtų įdomi Lietuvai, būtų įdomu turėti nors keletą žmonių prie trečios pasaulio viršukalnės“, - įsitikinęs P. Normantas.