Pratybų metu orlaivių įgulos mokysis, kaip išsigelbėti iš orlaivio po avarinio nusileidimo ant vandens, bus siekiama patikrinti skraidančio personalo sugebėjimą naudotis gelbėjimosi priemonėmis, išsiaiškinti išgyvenimo vandenyje ypatumus.

Aktyviosios mokymų fazės metu sraigtasparnio pilotai savo jėgomis ir turimomis gelbėjimosi priemonėmis turės išnerti iš apytikriai į 2 metrų gylį panardintos imitacinės orlaivio kabinos ir dar maždaug valandą, kol bus išgelbėti į pagalbą atskridusio sraigtasparnio, išsilaikyti vandens paviršiuje.

Techninis pratybų palaikymas bus vykdomas iš Nemirsetos pirmojo Paieškos ir gelbėjimo posto, o treniruotės vyks netoli Kretingos esančioje užtvankoje.

Pratybose dalyvaus ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Jotvingis“ bei du Karinių oro pajėgų sraigtasparniai.

Tai jau ketvirtosios tokio pobūdžio pratybos Baltijos valstybėse. Pirmos „Baltic Bikini“ pratybos buvo surengtos Lietuvoje 2004 m., 2005 m. „Baltic Bikini“ vyko Latvijoje, o 2006 m. priimančiosios ir pratybas organizuojančios šalies vaidmenį atliko Estija.

Mokymai vyksta pagal bendrą nuo 1999 m. vykdomą Baltijos šalių ir Danijos projektą.

Pratybų „Baltic Bikini“ pavadinimą Baltijos valstybės savo pratyboms perėmė iš kolegų danų. Danijoje kiekvienais metais vyksta pratybos „Bikini“. Pagal Danijoje galiojančią tvarką, kiekvienai pratybų ar mokymų grupei suteikiama raidė. Suteiktai „B“ raidei buvo pasiūlytas, o vėliau ir patvirtintas „Bikini“ pavadinimas.