Lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės nuomone, iš mero žodžių galima suprasti, kad tėvystės atostogų pasirinkimas - negarbingas, nes vaikų auginimas - ne vyrų reikalas.

„Man pačiai nesmagu girdėti, kad tėvystės atostogos akcentuojamos greta labai negero dalyko - nusikaltimo, kuriuo įtariamas ponas D.Šaluga. Tačiau šitų dalykų sieti tikrai nederėtų, nes nusikalsti gali žmogus, eidamas ir valstybės tarnybos, ir politiko, ir bet kurias kitas pareigas. Negali būti traktuojama, kad tėvystės atostogos - vos ne priežastis dėl ko D.Šaluga galėjo šitaip elgtis“, - DELFI sakė kontrolierė.

A.Burneikienės nuomone, tokie politiko pasisakymai, švelniai tariant, nekorektiški ir tai patvirtina Lietuvos žmonių reakcija į jo žodžius. Nuo pat ryto į Lygių galimybių tarnybą skambina ir vyrai, ir moterys, klausdami, kaip kontrolierė reaguoja į J.Imbraso nuomonę.

„Aš pasakyčiau, kad mūsų tauta mero žodžius suprato taip tiesmukai, kaip minėta citata yra fiksuota: kad tėvystės atostogos - vos ne pajuokos vertas pasirinkimas ir, net galima išvesti, skatinantis blogus dalykus“, - sakė DELFI pašnekovė.

Kontrolierė mano, kad politikas turėtų save šiek tiek daugiau kontroliuoti šnekėdamas, nes mūsų žmonės atidžiai klausosi, ką kalba aukšto rango valdininkai, kurie gali būti vertinami kaip pavyzdys. Jei meras taip traktuoja tėvystės atostogas, kodėl mes, eiliniai darbdaviai turime remti vyrus, einančius tėvystės atostogų?

„Manyčiau, kad J.Imbrasas neturėjo tikslo sumenkinti tėvystę, tačiau ne veltui mūsų tauta sako: „Žodis paukščiu išlekia, jaučiu sugrįžta“, - sakė A.Burneikienė.

Patiria spaudimą dėl tėvystės atostogų

Pastaruoju metu Lygių galimybių tarnyba sulaukia nemažai skundų ir signalų, kad tėvams neleidžiama eiti valstybės garantuojamų tėvystės atostogų arba duodama suprasti, kad tai gali pakenkti jų karjerai.

„Dažniausia spaudimą patiria tradiciškai vyriškomis laikomų įmonių darbuotojai. Esame gavę signalų iš saugos tarnybų, buvo pasisakymų ir dėl prokurorų, neva, kas gi dirbs prokuroro darbą, jei visi augins vaikus. Tačiau tos pačios prokurorės irgi sėkmingai augina vaikus, o tuo pačiu dirba savo darbą. Taip kad, manyčiau, požiūris į tėvystę turėtų keistis“, - sakė lygių galimybių kontrolierė.

Darbdaviai labiau supranta ir ne taip skeptiškai vertina vyrus, kurie gimus kūdikiui pasiima mėnesio tėvystės atostogas. Nors ir čia susiduriama su kliūtimis, jiems siūloma eiti atostogų eilinių atostogų sąskaita.

„Tačiau, kai kalbama apie ilgesnes vaiko priežiūros atostogas, vyrai kur kas dažniau susiduria su neigiamais darbdavių požiūriais, kad metams, pusantrų ar dviems paliks darbo vietą“, - konstatavo A.Burneikienė.

Kontrolierė pastebi, kad jauniems vyrams ir šeimoms tėvystės atostogos – ne problema. „Žmonės supranta, kad geriau, kai karjeros siekia ir gerai uždirba abu, o ne vienas kuris aukojasi prižiūrėdamas vien tik šeimą. Sunkiau tos idėjos ateina šiek tiek sustabarėjusiems darbdaviams, kurie vis dar linkę manyti, kad vyras negali nei sergančio vaiko prižiūrėti, nei eiti tėvystės atostogų, nors matome tikrai daug pavyzdžių, kai vyrai, likę našliais, puikiai išaugina vaikus ir gali būti pavyzdžiu daugeliui mamų“, - sakė DELFI pašnekovė.

Gimus vaikui ieško papildomo darbo

Bendrovės „Rait“ atlikta gyventojų apklausa „Iššūkiai šeimos ir profesinės veiklos suderinamumui Lietuvoje“ parodė, kad nuolatinį šeimos ir darbo derinimo stresą patiria daugiau nei 60 proc. šalies gyventojų.

Ir vyrai, ir moterys tikisi, kad darbdaviai supras šeimynines jų problemas, tačiau mūsų šalyje tėvams vis dar nepopuliaru siūlyti lankstaus darbo grafiko, remti vaikų laisvalaikio užsiėmimų, neužtikrinamos šeimai palankios atostogų galimybės.

„Dėl to ypatingai kenčia moterys. Apklausos duomenimis, kas ketvirta dėl vaikų priežiūros turėjo atsisakyti karjeros, darbe patyrė padidėjusį fizinį ir psichologinį stresą, turėjo susimažinti darbo apimtis. Vyrai priešingai – teigė, kad gimus vaikui buvo priversti imtis papildomo darbo“, - DELFI teigė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių tyrimų centro darbuotoja Jolanta Reingardienė.

Darbdavių požiūris - primityvus

Paprašyta apibendrinti darbdavių nuomones apie šeimai draugišką aplinką, J.Reingardienė pastebėjo, kad dauguma įmonių vadovų ir savininkų ją suvokia primityvokai. Jų nuomone, tai kalėdinės dovanėlės vaikučiams, profesinių švenčių minėjimas, bendrai leidžiamas laisvalaikis ar mažos nuolaidos mamoms.

Tačiau šeimai draugiška aplinka visai kas kita. Tai visų pirma lankstesnių darbo formų ir darbo laiko taikymas, galimybė dirbti nepilną darbo dieną, vyrams - tėvystės atostogos.

„Pas mus gimus vaikui atostogas vaiko priežiūrai ima 98,8 proc. moterų. Vyrai, nusprendę pasinaudoti šia teise, teigia susiduriantys su neigiamu darbdavių požiūriu. Vadovams neįprasta, kad susirgus vaikui ne mama, o tėvas prašo darbdavio išleisti kelioms valandoms iš darbo, nes reikia vežti mažylį į polikliniką. Jei tai pasako moteris - viskas gerai“, - pastebėjo J.Reingardienė.

65 proc. vyrų sunku derinti tėvystę ir darbą

Tai patvirtino ir apklausa. Beveik kas trečias jos dalyvis teigė, kad Lietuvoje darbdaviai labiau atsižvelgia į moterų šeimos problemas, tačiau beveik kas šeštas nurodė, kad vadovams tai iš viso nerūpi.

Apklausos duomenimis, derindami tėvystę ir darbą Lietuvoje sunkumų jaučia 65 proc. Lietuvos vyrų. Jų nuomone, nukenčia arba vienas, arba kitas. Tačiau paklausti, konkrečiai, kas jiems kelia stresą, du trečdaliai negalėjo atsakyti į klausimą, likusieji minėjo gimus vaikui kilusią būtinybę uždirbti daugiau pinigų.

Nepaisant sparčiai liberalėjančių požiūrių į lyčių vaidmenis ir šeimos kaitos procesus, vis dar daugiau nei ketvirtadalis Lietuvos gyventojų mano, kad mūsų visuomenei geriausias tradicinis šeimos modelis, kuriame vienas iš tėvų (dažniausiai vyras) dirba, o kitas (moteris) - rūpinasi namu ir vaikų priežiūra.

20 proc. reikalus tvarko darbo metu

Paklausti, ar per pastaruosius metus naudojosi darbo laiku asmeniniams ar šeimos reikalams sutvarkyti, teigiamai atsakė 21 proc. vyrų ir 19 proc. moterų. Tokios galimybės neturėjo 19 proc. vyrų ir 18 proc. moterų.

18 proc. vyrų ir 17 proc. moterų šeimos reikalus tvarkė naudodamiesi paslankiu darbo grafiku, tokios galimybės teigė neturėję 18 proc. vyrų ir 17 proc. moterų.

22 proc. vyrų ir net 46 proc. moterų dėl rūpesčių darbe prašė giminių ar draugų pagalbos prižiūrint vaikus ar namus.