Įstatymas reglamentuoja, kas yra valstybės ar valstybės nuosavybe priklausančios įmonės, kuriose įmonėse gali dalyvauti privatus kapitalas, bet turi būti išlaikyta valstybės kontrolė, bei išvardija įmones, turinčias reikšmę nacionaliniam saugumui.

Tokioms įmonėms yra priskirta "Mažeikių nafta", "Lietuvos dujos", "Klaipėdos nafta", Lietuvos telekomas, elektros skirstomieji tinklai, "Achema" ir kitos įmonės. Kai kurios minėtų įmonių jau yra privatizuotos arba privatizuojamos.

Įstatymas numato, jog siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą šių įmonių veiklai gali būti nustatyti papildomi reikalavimai, tačiau jų nekonkretizuoja.

Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčioms valstybinėms įmonėms ar valstybės nuosavybės teise priklausančioms įmonėms ir įrenginiams priskiriama, pavyzdžiui, Ignalinos atominė elektrinė, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostai, ginklų gamykla, jūros uosto infrastruktūra, geležinkeliai, viešieji keliai ir kita.

Privačiam nacionaliniam bei europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančiam užsienio kapitalui, paliekant sprendžiamąją galią valstybei, leidžiama dalyvauti tokiose įmonėse kaip "Lietuvos geležinkeliai", "Lietuvos energija", Šiaulių oro uostas, Lietuvos radijo ir televizijos centras, taip pat "Lietuvos energijos" įrenginiuose, sudarančiuose 110 kilovatų ir aukštesnės įtampos elektros perdavimo tinklą, tačiau jų kontrolę turi išlaikyti valstybė.

Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių įstatymas turi būti parengtas pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą.

Strateginių įmonių įstatymą numatomą priimti kitą savaitę.