“Biudžeto lėšų panaudojimas nėra slaptas dalykas. Aš nesu uždraudęs Nacionalinio dailės muziejaus vadovams nei kam kitam to (nupirktų eksponatų kainų – DELFI) įvardinti, nes tai yra mūsų visų pinigai, tai nėra koks nors privatus dalykas ir tai nėra valstybinė paslaptis. Juk tai nėra kažkokia strateginė žaliava, atominės elektrinės kuras, ir šie pirkiniai neįeina į paslapčių sąrašą, todėl nematau jokių problemų, kad kažką šiuo atveju reikėtų slėpti”, - DELFI ketvirtadienį sakė J.Jučas.

Pasak J.Jučo, minėtą informaciją apie jau nupirktų eksponatų įsigijimo kainas turėtų pateikti Lietuvos dailės muziejus, nes Kultūros ministerija tokios informacijos neturi.

Ministro teigimu, Valdovų rūmų interjerų ir viso projekto kuratorius – Dailės muziejus.

“Tai yra nacionalinė institucija, kurios biudžetas yra atskiras nuo ministerijos biudžeto, ministerijos jis valdomas tiek, kad ministras priima ir atleidžia muziejaus direktorių”, - aiškino J.Jučas.

Ministerija, anot jo, yra gavusi tik informaciją apie numatomas įsigyti vertybes Valdovų rūmams, tačiau šios informacijos J.Jučas teigė atskleisti negalįs.

“Kiekvienos meno vertybės kaina atsiranda tuomet, kai ja pradedama domėtis ir atsiranda realus pirkėjas ir tada derybų būdu ta kaina galiausiai paaiškėja. (...) Čia subtilus procesas ir kai sužinoma, kad yra susidomėjimas ir yra pirkėjas – tada ta kaina smarkiai padidėja”, - aiškino ministras.

Anot jo, tokiu atveju galima skelbti tik jau nupirktų vertybių kainas, kad pardavėjai dirbtinai nepakeltų ketinamų įsigyti vertybių kainų.

Tiesa, J.Jučas vis tik paminėjo kelių dar tik žadamų Valdovų rūmams įsigyti vertybių preliminarias kainas – “pavyzdžiui, yra stalas XVII a., stovis geras, pradinė kaina apie 30 tūkst. Eurų, dėl galutinės kainios nesiderėta, kasapanka – XVI a. ,stovis geras, palyginti neaukšta kaina apie 13 tūkst eurų, dėl galutinės kainos nesiderėta, indas – XVI a. Venecija, varis, sena platina – pradinė kaina apie 5 tūkst. eurų ir kiti”.

Ministras DELFI pasiūlė kreiptis į Dailės muziejų ir jau nupirktų vertybių kainos turėtų būti pateiktos.

Lietuvos dailės muziejaus vadovas Romualdas Budrys DELFI ketvirtadienį sakė šiuo metu atostogaujantis ir į pateikiamus klausimus galėsiąs atsakyti kitą savaitę.

Tiesa, R.Budrys net kelis kartus pabrėžė, jog svarbu ne kaina, o pati vertybė: “Kainos sąlyginis dalykas, kaina yra niekas, tikros vertybės kainos neturi”.

R.Budrį pavaduojantis Lietuvos dailės muziejaus sekretorius Vytautas Balčiūnas pasiūlė atsiųsti klausimus raštu, į kuriuos teigė pateiksiąs atsakymus pagal Visuomenės informavimo įstatyme numatytus terminus.

DELFI rašė, jog Valdovų rūmų interjerų eksponatams įsigyti 2005 – 2007 m. jau išleista 9 mln.litų. Vyriausybė neseniai pritarė, jog iš privatizavimo fondo šiemt tam būtų skirta dar papildomai 3,5 mln. litų.

Iš viso daugiausia Vakarų Europos šalyse jau nupirkta apie 170 XV- XVII amžiaus vertybių, tačiau šių pirkimų kainas eksponatus perkantieji muziejininkai visuomenei atskleisti kategoriškai atsisako, esą tai “gali sukelti komplikacijas” – pirmiausia saugumo, o taip pat ir didėsiančių kainų prasme.