Prieš iškilmingą atidarymo ceremoniją Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Mykola Derkačas garbės konsulą oficialiai pristatys Klaipėdos apskrities ir miesto vadovams, pranešė viešųjų ryšių bendrovė "Publicum". Pasak pranešime cituojamo R.Stonio, vienas iš svarbiausių atidaromos garbės konsulo atstovybės tikslų yra stiprinti ekonominį bei kultūrinį Ukrainos ir Klaipėdos apskrities bendradarbiavimą.

"Klaipėdos apskritis - ekonomiškai stiprus ir perspektyvus Lietuvos regionas, todėl aktyvesnis bendradarbiavimas su didelę rinką turinčia Ukraina, manome, bus naudingas abejoms šalims", - sakė R.Stonys.

Pasak jo, Ukrainos atstovybė Klaipėdoje ketina teikti svarbiausią informaciją į šią šalį ketinantiems vykti asmenims, atstovauti uostamiestyje dirbančių Ukrainos verslininkų interesams bei padėti su Ukraina norintiems bendradarbiauti Lietuvos verslininkams.

"Taip pat ketiname teikti visokeriopą pagalbą Klaipėdos apskrityje gyvenantiems ukrainiečiams, kurių šiame regione yra 15 tūkstančių", - teigė garbės konsulas. Šiuo metu Klaipėdoje reziduoja Rusijos generalinis konsulas ir Latvijos bei Švedijos garbės konsulai.

Bendrovė "Dujotekana", kuriai vadovauja R.Stonys, yra didžiausias Rusijos gamtinių dujų importuotojas į Lietuvą. "Dujotekana" jas perka iš Rusijos bendrovės "Gazprom" ir perparduoda Lietuvos vartotojams.

Statistikos departamento duomenimis, 2002 metų balandžio 1 dieną tiesioginės Ukrainos investicijos Lietuvoje siekė 6,02 mln. litų. 2001 metų rugsėjo 1 dieną Lietuvos įmonių rejestre buvo įregistruotos 244 įmonės su Ukrainos kapitalu. Jų bendras įstatinis kapitalas viršijo 223 mln. litų.

Per septynis šių metų mėnesius Lietuva eksportavo prekių į Ukrainą už 293,25 mln. litų. 2001-aisiais Lietuvos eksportas į Ukrainą sudarė 618,8 mln. litų.

Šių metų sausio-liepos mėnesiais Lietuva importavo prekių iš Ukrainos už 231,15 mln. litų. Praėjusiais metais Lietuvos importo iš Ukrainos vertė siekė 412 mln. litų.