Surengė piketą

Nuo rugpjūčio 1 dienos 18,6 procento šoktels centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainos. Neapsikentę dėl kainų šuolio ketvietadienį prie Panevėžio miesto savivaldybės pastato panevėžiečiai surengė piketą.

Didesnei kaip devynių piketuotojų grupei vadovavo Lietuvos pensininkų sąjūdžio Panevėžio skyriaus atstovė Laimutė Gustienė ir Nacionalinės vartotojų gynimo lygos atstovė Ramutė Čyžienė.

Piketo dalyviai plakatuose ragino miesto valdžią sutramdyti šilumos tiekimo monopolistę „Panevėžio energijos“ bendrovę. Buvo įteiktas kreipimasis merui Vitui Matuzui, Savivaldybės administracijos direktoriui Stasiui Karčinskui, Tarybos politikams bei „Panevėžio energijos“ bendrovės generaliniam direktoriui Vytautui Šidlauskui.

Priminė programą

Piketuotojai priminė, kad šiluma ir karštas vanduo - pirmos būtinybės prekė. Piketo dalyvių nuomone, kadangi Savivaldybė - pagrindinė „Panevėžio energijos“ akcininkė, todėl galėtų sutramdyti šilumos tiekimo įmonę.

Be to, jie prašo viešai paaiškinti panevėžiečiams naujų kainų ekonominį pagrįstumą ir artimiausiu metu prašo surengti Savivaldybės administracijos, bendrovės „Panevėžio energija“ vadovų susitikimą su Pensininkų sąjūdžio ir Vartotojų gynimo lygos atstovais. Piketuotojai norėtų, kad susitikime dalyvautų ir panevėžiečių išrinktieji Tarybos nariai.

Beje, piketo dalyviai miesto valdžiai ir Tarybos politikams ne tik įteikė kreipimąsi, bet ir Tarybos valdančiosios daugumos atstovams konservatoriams priminė jų programos kai kuriuos pažadus. Vienas jų skamba taip: „Griežtai peržiūrėsime visas šilumos tiekimo sutartis ir pasieksime, kad savivaldybės pasirinktų ekonomiškiausias šiuolaikines technologijas, kad šilumos gamyba ir tiekimas būtų kuo pigiausi.“

Išėjo pasikalbėti

Kadangi piketas vyko tuo metu, kai Savivaldybėje posėdžiavo Tarybos politikai, kai kurie jų nepatingėjo išeiti ir susitikti su piketuotojais. Piketo dalyvius išklausė liberalcentristas Valdemaras Jakštas, liberalai Laimutis Sėdžius ir Tomas Josas, socialliberalai Visvaldas Matkevičius ir Zita Kukuraitienė, konservatorius Vladas Kensgaila, kuris žadėjo kažką daryti.

Be to, piketuotojus išklausė ir Seimo narys konservatorius Julius Dautartas bei Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Audronė Grainienė, o socdemas Rimantas Sankauskas susitikimo su piketuotojais išvengė.

Tarybos posėdžio pradžioje meras V.Matuzas paaiškino, kad kreipimąsi gavo. Be to, jis teigė, kad prieš dvi dienas buvo susitikęs su jais ir kalbėjo apie šilumos kainų šuolį. Pasak jo, domėsis tais reikalais: „Valstybės prievolė - atlyginti žmonėms nuostolius ir jokiais būdais neskurdinti piliečių, o spręsti opias socialines problemas.“

Policijai nepatiko atstumai

Po to, kai su piketuotojais išdrįso pabendrauti seimūnas J.Dautartas ir A.Grainienė, į Laisvės aikštę atvyko policijos pareigūnai ir pareikalavo išsiskirstyti. Policininkai negalėjo paaiškinti, kas juos iškvietė. Pasak jų, kažkas paskambino.

Piketuotojams buvo paaiškinta, kad negalima rengti piketo šioje vietoje. Neva nesilaikoma nustatyto piketams atstumo nuo Apylinkės teismo rūmų bei Savivaldybės pastato. Nuo teismo piketuoti galima už 75 metrų, o nuo Savivaldybės - už 25-ių.

Jei piketuotojai atsistotų nuo Savivaldybės už 25 metrų, tuomet per daug priartėtų prie teismo pastato. Jei atitoltų reikiamu atstumu nuo Teismo rūmų, piketas persikeltų vos ne į Savivaldybės pirmo aukšto fojė.

Policijos pareigūnai teigė, kad piketuoja per daug žmonių. Jų gali būti devyni, o priskaičiuota daugiau. Organizatorės L.Gustienė ir R.Čyžienė teigė, kad prie jų prisijungė praeiviai, neabejingi šilumos kainų padidėjimu.

Beje, piketo organizatorės L.Gustienė ir R.Čyžienė sakė, kad jiems policininkai pasiūlė persikelti į kitą vietą, kad būtų išlaikytas tinkamas atstumas tiek nuo teismo, tiek nuo Savivaldybės pastatų. Pasiūlyta eiti arba viešbučio „Panevėžys“, arba banko „Hansabankas“ link.