Ne vieną pasaulio rekordą pasiekęs Antanas Kontrimas sako visada save vadinęs žemaičiu. Tvirčiausia Lietuvos barzda tituluojamas vyras pasityčiojimu vadina Teisingumo ministerijos sprendimą vieną dieną suteikti žemaičio tautybę, o kitą jau atimti.

„Ruošiame dokumentą teismui, reikia šį sprendimą apskųsti“, – sako A. Kontrimas.

Žemaičiai juokauja, kad savo tautybę pase norėtų įsirašyti milijonas žemaičių. Esą jei yra žodis, vadinasi, yra ir kalba, jei yra kalba – turi būti ir tauta, savo argumentus dėsto Žemaitijos vyrai.

„Man dar neteko girdėti, kad kur nors pasaulyje žmogus yra verčiamas įrodinėti tokį dalyką. Tai yra deklaruojamas dalykas. Pabandykime kokiam škotui liepti įrodinėti, kad jis škotas“, – aiškina žemaitis Egidijus Skarbalius.

Teisingumo ministerijos atstovai patys atvyko į Telšius įtikinti žemaičių, kad jie negali įteisinti žemaičių tautybės, nes tėvų ir senelių tautybė buvusi lietuvių. Ministerijos sekretorius Arūnas Kazlauskas skeptiškai vertina ir žemaičių norą bylinėtis teismuose.

„Nė vienas atsargus teisininkas negalėtų duoti didelių garantijų arba pasakyti, kad tikrai taip arba kitaip“, – teigia A. Kazlauskas.

Nuo dėl savo tautybės kovojančių telšiškių neatsilieka ir Skuodo žemaičiai. Šio miesto politikai per posėdžius įsipareigojo kalbėti tik žemaitiškai.