Rūkė kavinėje

Antradienį į neįprastą situaciją pakliuvo kurorto meras Remigijus Kirstukas. Su miesto svečiais iš Švedijos – Simrishamno Savivaldybės administracijos direktoriumi Staffan‘u Tellman‘u ir Simrishamno uosto direktoriumi Jan‘u Lundmark‘u – Palangos vadovas bei jo aplinkos žmonės Gelbėjimo stoties kavinėje leido vakarą – tokiems priėmimas įprastas stalas bei tabako dūmas uždaroje patalpoje.

Padavėjai ne tik nepriminė garbiems svečiams įstatymų, draudžiančių rūkyti kavinėje, bet netgi priešingai – uoliai nešiojo rūkaliams pelenines.

Kitiems neleido

Tačiau pasimėgauti cigaretės dūmu kavinėje tą vakarą buvo leista ne visiems – kitiems kavinės lankytojams beliko tik stebėti mero bei jo svečių elgesį, nes paprašyti atnešti pelenines ir jiems, darbuotojai tai daryti atsisakė – primintas draudimo rūkyti įstatymas.

Barmenas, nudelbęs akis, kavinės klientui aiškino, jog rūkyti leista tik išskirtiniams svečiams bei prašė suprasti – “juk meras ir Afrikoje yra meras”. Paklaustas, ar tai suprastų tikrintojai ir jie pritartų tokiai nuostatai, kavinės atstovas patikino – dūmą traukiančio kurorto vadovo jokie kontrolieriai nebaustų. Tad “mirtingiesiems” beliko pasiimti savo cigarečių pakelius ir lynojant eiti parūkyti į lauką – elgtis taip, kaip tokiais atvejais ir reikalauja šalies įstatymai.

Teisinga pastaba

Apie šį įvykį “Vakarinės Palangos” kalbintas kurorto vadovas pripažino – antradienio vakarą buvo pasielgta netinkamai. “Blogai. Pastaba teisinga”, - žurnalistams priminus šalies įstatymus bei paties mero elgesį, pripažino R.Kirstukas.

Tačiau, anot miesto vadovo, rūkyti uždaroje kavinėje jis sau leidžia itin retai ir tik išskirtiniais atvejais. “Jau mėnesį apskritai neperku cigarečių – mečiau rūkyti, nors anksčiau per dieną reikėdavo dviejų pakelių. Šįkart su miesto svečiais iš Švedijos surūkiau tik vieną cigaretę – lyg draugystės pypkę”, - teisinosi meras.

Jautėsi nekaip

Anot R.Kirstuko, Simrishamno atstovams buvę paaiškinta, kad mūsų šalyje įstatymai draudžia rūkyti kavinėse, tačiau jiems tokios taisyklės pasirodžiusios keistos. Juo labiau kad kavinės šeimininkai bei personalas svečiams mėgautis cigaretėmis leido, o klientų, be mero svečių, R.Kirstuko teigimu, kavinėje tą vakarą buvo vos vienas kitas.

“Negerai, kad taip atsitiko, bet norėjome svečiams suteikti galimybę pabendrauti”, - teisinosi meras bei tikino, kad pats rūkydamas kavinėje tąkart jautėsi labai nejaukiai.

Norėtų išimčių

R.Kirstukas pripažino, jog kitą kartą pokalbiams su oficialios delegacijos atstovais reikėtų parinkti tinkamesnę kavinę – kad rūkyti panorusiems svečiams būtų galima išeiti į lauką, kur įrengtos patogios tam skirtos vietos. O antradienio vakarą lyjant lietui esą nesinorėjo švedų išprašyti už durų. “Geriau ateityje nesirinkti tokių kavinių, kur kyla nepatogumų mūsų svečiams”, - sakė meras. Vis dėlto jis teigė manąs, jog išimtys rūkantiems oficialių delegacijų atstovams kavinėse turėtų būti taikomos.

Įstatymų laikosi

Tačiau net itin garbiems svečiams nepaisyti įstatymų leidžiama ne visose kurorto kavinėse ar restoranuose. Tai “Vakarinei Palangai” patvirtino išskirtinai garbių bei įtakingų svečių neretai sulaukiančio penkiomis žvaigždutėmis įvertinto viešbučio “Vanagupė” vykdančioji direktorė Giedrė Mikaitienė. Pašnekovė laikraštį patikino, jog viešbučio restorane įstatymų paisoma ir svečiams rūkyti čia neleidžiama.

Anot G.Mikaitienės, vos tik įsigaliojus uždarose patalpose rūkyti draudžiančiam įstatymui kai kuriems viešbučio klientams tekdavo mandagiai priminti apie jį bei parodyti, o kartais ir palydėti cigarečių dūmo pasiilgusius svečius į rūkyti skirtą vietą lauke. Konfliktinių situacijų dėl to, anot G.Mikailienės, neiškildavo – svečiai būdavo supratingi.

Įstatymas – net Prezidentui

“Vanagupėje” apsistoję garbūs miesto svečiai, pasak G.Mikaitienės, neprašo jiems taikyti išimčių. Pasiteiravus, ar lauke rūkyti būtų paprašyta ir aukščiausių valstybės vadovų, G.Mikaitienė pripažino – tai yra labai jautrus klausimas. “Bet net Prezidentas turi laikytis įstatymų”, - sakė viešbučio vykdančioji direktorė bei pridūrė – galbūt, tokiu atveju svečiams būtų pasiūlyta užsukti į vadinamąją “Džentelmenų ložę” arba parūkyti kambaryje, kuriame apsistojo.

G.Mikaitienė atkreipė dėmesį, jog dar šią vasarą “Vanagupėje” planuojama įrengti Pypkių ir cigarų klubą. Jam numatytos ir reikalavimus atitinkančios patalpos – vadinamoji “Džentelmenų ložė”.

Visada atsiklausia

Vis dėlto viešbučio personalui netektų sukti galvos svarstant, kaip dūmo pasiilgusiems aukščiausiems šalies vadovams mandagiai priminti galiojančius įstatymus. Pavyzdžiui, premjeras Gediminas Kirkilas – pagarsėjęs pypkiuotojas – neleidžia sau papsėti pykę patalpose, kur tai daryti draudžiama.

Tiesa, nors posėdžių ar pasitarimų metu G.Kirkilo su pypke neįmanoma nepamatyti, tačiau po oficialių renginių vykstančių priėmimų metu, kai bendraujama nevaržomai, premjeras leidžia sau pasimėgauti dūmu. Bet taip elgiasi tik tuomet, jei patalpoje tai daryti galima. Pasak premjero patarėjos Nemiros Pumprickaitės, G.Kirkilas visada atsiklausia, ar galima pypkiuoti.

Išeina į lauką

Premjerui, žinoma, daroma išimčių – neretai pasiūloma pypkiuoti ir uždarose patalpose, kuriose įstatymai tai daryti draudžia. Tačiau, pasak N.Pumprickaitės, G.Kirkilas tuo nepasinaudoja.

“Pati mačiau – yra buvę situacijų, kai premjerui pasakoma, jog šiaip patalpose pypkiuoti negalima, bet prašom – kurkite savo pypkę. Tačiau Ministras Pirmininkas atsisako ir išeina pypkiuoti į kiemą”, - „Vakarinei Palangai“ pasakojo N.Pumprickaitė.

Pypkiuoja balkone

Tačiau darbo kabinete G.Kirkilas leidžia sau papypkiuoti. Tiesa, tik poilsiui skirtoje patalpoje – Premjero darbo kabinetas padalintas į dvi dalis – darbo ir poilsio. Antrojoje G.Kirkilas išgeria puodelį kavos, pailsi ant minkštasuolio, čia leidžia sau ir papypkiuoti. Tačiau dėl geros ventiliacijos tabako kvapas toliau nepasklinda.

Namuose G.Kirkilas pypkę išsitraukia tik balkone, bet ne kambariuose. “Nebent, gal pypkiuoja savo darbo kabinete – nežinau”, - sakė N.Pumprickaitė.

Tvarka yra tvarka

“Vakarinės Palangos” kalbintas kitas ne mažiau įžymus žmogus – dainininkas Stasys Povilaitis juokėsi – rūko nemažai, nors norėtųsi tai daryti rečiau. “Nesakysiu, kiek cigarečių surūkau per dieną, nes gydytojai pradės krūpčioti”, - juokėsi estrados žvaigždė.

Ir nors namuose bei savo automobilyje dainininkas nesivaržydamas mėgaujasi tabako dūmais, užsukęs į kavinę cigaretės neužsitraukia. “Neleidžiu sau to daryti – tvarka yra tvarka. Negalvoju ieškoti išimčių - geriau parūkyti išeinu į lauką”, - sakė S.Povilaitis.

Kam tos antipatijos?

Estrados žvaigždė tikino, jog prieš ieškodamas jam taikytinų išimčių, visuomet pagalvoja, kaip tokį elgesį vertintų aplinkiniai. “Jų reakcija, aišku, būtų neigiama, jei pamatytų, kad kai kam kavinėje vis dėlto leidžiama rūkyti. Aš ir pats taip pat reaguočiau, todėl ir nebandau piktnaudžiauti – kam man tos antipatijos?”, - kalbėjo S.Povilaitis.