Kai kurios poros pareiškimus tuoktis atsiėmė, nes nesuskubo švente pasirūpinti iš anksto.

Norintys susituokti šių metų liepos 7-ąją pareiškimus į Klaipėdos civilinės metrikacijos skyrių pradėjo nešti jau pernai liepą. Vasarį laisvų vietų nebeliko. Netgi kitomis liepos dienomis besituoksiančios poros vestuvėmis turėjo rūpintis labai anksti. Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriuje šiandien susituoks 28 poros, rašo dienraštis „Klaipėda“.

Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė lrt.lt sakė, jog sostinėje liepos 7 d. – lyg įprastas vasaros šeštadienis, nes šiuo metų laiku porų visuomet daugiau.

„Vasara – santuokų metas, tad beveik visos dienos vienodos. Tačiau turiu pridurti, kad norintys susituokti 2007 m. liepos 7 d. pareiškimus nešė kur kas anksčiau“, – teigė I. Jurgutienė.

Vilniuje tuokėsi per 60 porų. Iškilmingos ceremonijos prasidėjo ryte, pusę devintos. Daugelis nuotakų vilkėjo tradicines baltas sukneles. Originaliau pasipuošusių jaunųjų ar pamergių buvo vienetai,

Iš konteksto iškrito Jolita Žemaitytė ir Olegas Romanovskis bei šių jaunavedžių palyda. Šie vilniečiai atvyko naujais automobiliais BMW, ant kurių puikavosi numeriai „07-07-07“ bei „Jolita ir Olegas“, rašo dienraštis L.T.

Jie teigė, kad šią datą rezervavo prieš pusantrų metų. „Nejaugi taip nuoširdžiai tikite skaičių magija?“ – teiravomės.

„Ne, šiaip graži data! Smagu, nes nepamiršime, kada susituokėme ir kada antrą pusę su metinėmis sveikinti“, – kvatojosi jaunieji. Jiems nuotaikos nesugadino net prakiuręs dangus. „Sakoma, kad lietus atneša pinigų“, – šypsojosi nuotaka.

Draugystė atgijo?

Vestuvių šurmulyje buvo ir žinomų žmonių. Vienos poros palydoje išvydome pramogų pasaulio garsenybes – „69 danguje“ narę Kariną Krysko ir šios grupės prodiuserį Egmontą Bžeską. Anksčiau jie bendravo itin artimai. Gal draugystė atgijo?

„Į pusseserės vestuves mes pakviesti tik kaip draugai. Kad esame pora vestuvėse – nieko nereiškia“, – tikino atlikėja. „Tai jau antrosios tuoktuvės, kuriose dalyvaujame kaip pamergė ir pabrolys“, – pridūrė E.Bžeskas.

Kad svetimos vestuvės gali tapti puikiu pretekstu susigrąžinti prarastą meilę, demonstravo su paskutine pora į sostinės Santuokų rūmus įžengusi kita merginų grupės „69 danguje“ narė N.Pareigytė.

Į parankę įsikibusi draugui Tomui, šviesiaplaukė gražuolė netverdama džiaugsmu prisipažino: „Buvome kurį laiką išsiskyrę, tačiau bendri draugai abu pakvietė į savo vestuves. Ar tik nesusitaikysime? Negana to, Tomukas man šiandien pasakė: „Mažule, tai gal ir mes?..“

Šoktelėjo kainos

Septynetukų dieną Kauno rotušėje santuokos pradėtos registruoti kaip niekuomet anksti – 8 valandą 20 minučių. Čia šeštadienį tuokėsi 47 poros, prašymų buvo apie 300.

„Kai kurie atsiėmė prašymus vien dėl pakilusių šią dieną maitinimo įstaigų ir kitų paslaugų kainų. Sako, geriau povestuvinę kelionę už tokius pinigus nusipirkti“, – sakė Rotušės darbuotoja Zita Bazarova.

Šeštadienį limuzinų, o ir apskritai nuomojamo automobilio kaina pakilo du ar net tris kartus. Renginių organizatorius Rytis Kuzmenka teigė, jog šeštadienį poroms vestuvės vidutiniškai kainavo nuo 20 tūkst. litų.

Tuokė meras

Ne tik jaunųjų poroms, bet ir Kauno rotušės darbuotojams buvo didžiulė staigmena, kai miesto ceremonmeisteris ir Rotušės vadovas Kęstutis Ignatavičius pranešė, jog vidurdienį atvyks meras Andrius Kupčinskas ir tuoks poras.

„Nors skaičių magija netikiu, bet, pavyzdžiui, man krepšinį labiausiai sekėsi žaisti vilkint marškinėlius, pažymėtus 7 ir 9 numeriais. Gyvenime šie skaičiai man dažniau pasitaiko, bet jų nesureikšminu“, – kalbėjo meras.

Tik nedaugelis vestuvininkų žinojo, kad juos tuoks meras, todėl įėjusiųjų į salę akys išdavė nuostabą. A.Kupčinskas Rotušėje sutuokė beveik pusę tą dieną atvykusių porų.

Klaipėdos fotostudijos „Vaiva“ savininkė ir fotografė Vaiva Jokužytė dienraščiui "Klaipėda" patvirtino, kad liepos 7 d. jų paslaugos buvo pradėtos užsakinėti jau prieš metus.

Panaši padėtis buvo ir kitose fotostudijose. Nenorėjusi prisistatyti vestuvių muzikantė sakė, kad daugiausiai užsakymų groti liepos 7-ąją sulaukė žiemą. Tačiau juos teko atmesti, nes muzikantai buvo nusamdyti dar pernai rugpjūtį.

„Girdėjau, kad jaunavedžiams buvo sunku liepos 7 d. surasti ne tik muzikantus. Jau sausį nebuvo nei operatorių, nei fotografų, o jų paslaugų kainos – dvigubos. Iš pačių jaunavedžių girdėjau, kad fotografai ir operatoriai perpirkinėjami iš kitų“, – sakė muzikantė.

Kad suspėtų papuošti visas nuotakas, kai kurie uostamiesčio grožio specialistai dirba jau nuo 5 valandos ryto. Paskutinė nuotaka buvo papuošta 16 valandą. Grožio paslaugos taip pat buvo užsakytos maždaug prieš 7 mėnesius.

Daug vestuvininkų – ne tik liepą

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė sakė, kad vasarą daug besituokiančiųjų yra ne tik liepos 7-ąją. Norintys tuoktis vasarą jaunavedžiai pareiškimus neša jau prieš pusmetį ar net prieš metus. Tokią tradiciją įvedė kitose šalyse dirbantys jaunavedžiai. Jie per vienas atostogas grįžę į Lietuvą nuneša pareiškimus, o per kitas susituokia.

Palangoje šeštadienį tuokėsi tik 4 poros. Palangos civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Irena Bivainienė sakė, kad tuoktis žadėjo daugiau porų, bet kitos apsigalvojo, nes nerado kur švęsti.

Neringos civilinės metrikacijos skyriuje šeštadienį buvo įregistruota vos viena santuoka. Norinčiųjų tuoktis Neringoje netrūksta, bet jaunavedžiai to negali padaryti, jei jie ar jų tėvai čia neregistruoti.

Su trimis septynetais susijusią datą sutuoktuvėms žmonės renkasi tikėdami, kad septyni – magiškas skaičius, nešantis ypatingą laimę. Tiesa, yra ir teigiančių, kad du greta esantys septynetai gali lemti nelaimes. O trys – juolab.

Todėl Lenkijoje daugelis jaunavedžių, panorusių tuoktis liepos 7-ąją, atšaukė vestuves. Kai kuriuose Lenkijos miestuose šiandien net išvis nevyks vestuvės.

Astrologė datos nesureikšmina

Žinoma Klaipėdos astrologė Violeta Liaugminienė nesureikšmino 2007 m. liepos 7 d. kaip ypatingos datos. Santuokai šiandiena netgi ne pati palankiausia. Tikėtina, kad šiandien bus ryškesnės emocijos, daugės impulsyvumo.

Be to, pastebėjo astrologė, Svarstyklių ženklu, atsakingu už santuoką ir partnerystę, tebekeliauja Juodasis mėnulis. Jis šį ženklą paliks tik liepos 17-ąją. Todėl šiuo metu susituokusiems gali tekti per santuoką patirti daugiau neteisybės, netgi išdavysčių.

Jau dabar jaunavedžiai domisi kita magiška data – 2008 m. rugpjūčio 8-ąja. V. Liaugminienė sakė, kad ši data santuokai sėkmingesnė, bet yra rizika, kad tądien susituokęs asmuo liks našlauti.