Pareiškimo autoriai neslepia, jog prašymą paskatino ekspremjero, o dabar Liberalų demokratų partijos (LDP) lyderio ir kandidato į prezidentus R.Pakso rinkimų kampanija.

"Šituo kreipimusi, aš tikiuosi, paskatinsime prokuratūrą apklausti ir kitus politikus, kurie rinkimų kampanijos fone save bando pateikti kaip valstybės gelbėtojus, o kitus - kaip žlugdytojus", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė modernusis krikščionis demokratas Artūras Vazbys.

Jis pažymėjo, jog kreipimąsi pasirašė kaip partijos, remiančios dabartinio šalies prezidento Valdo Adamkaus kandidatūrą į prezidentus, atstovas.

A.Vazbys spaudos konferencijoje teigė, jog 1999 metais R.Pakso Vyriausybei perėmus derybas su JAV bendrove "Williams" dėl investicijų į "Mažeikių naftą" (MN), buvo padidintas sutarčių projektuose numatytas valdymo mokestis, kurį amerikiečių bendrovei turėjo mokėti Lietuva.

Pasak jo, dėl šių pakeitimų per trejus metus buvo sumokėta apie 90 mln. litų valdymo mokesčių daugiau, negu būtų sumokėta pagal ankstesnes sąlygas.

"Tai yra labai konkretus pagrindas prokuratūrai pasiaiškinti, ar nebuvo nusikaltimo sudėties ar sąmoningo veikimo, kad mūsų valstybė patyrė apie 90 mln. litų nuostolį", - teigė parlamentaras.

1999 metų spalį, nepritardami "Mažeikių naftos" privatizavimo sutartims su "Williams", atsistatydino ūkio ministras Eugenijus Maldeikis, finansų ministras Jonas Lionginas, o vėliau ir pats R.Paksas.

Tačiau tai nesutrukdė pasirašyti sutarčių su "Williams". Jas pasirašė laikinosios premjerės Irenos Degutienės kabineto ministrai Sigitas Kaktys ir Rimantas Didžiokas.

"Kodėl paskutiniu momentu buvo sustabdytas pasirašymas? Gal buvo spaudimas iš tuometinės "Mažeikių naftos" vadovybės, o gal iš Rusijos bendrovės "Lukoil"?", - į šiuos klausimus, liberalo Rimvydo Vaštako nuomone, prokuratūra taip pat turėtų duoti atsakymus.

Kreipimosi autoriai tikisi, jog jie paskatins prokuratūrą būti nešališka. Kreipimąsi į Generalinį prokurorą ištirti R.Pakso Vyriausybės veiksmus atsisakė pasirašyti buvę konservatorių Vyriausybės premjerai Gediminas Vagnorius ir Andrius Kubilius.

Praėjusią savaitę generalinis prokuroras A.Klimavičius Seime pranešė davęs nurodymą apklausyti buvusius Vyriausybės narius, kurie prisidėjo prie sutarčių su "Williams" rengimo bei pritarė jų pasirašymui.

Valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcija savo ruožtu sudarė darbo grupę rengti apkaltos procesą prie sutarčių su "Williams" pasirašymo prisidėjusiems dabartiniams Seimo nariams

Rugpjūtį "Williams" nusprendė parduoti savo turimas "Mažeikių naftos" akcijas ir valdymo teises Rusijos bendrovei "Jukos". Ūkio ministras Petras Čėsna paskelbė, jog "Williams" valdymo laikotarpiu nuo 1999 metų iki šių metų vidurio "Mažeikių nafta" patyrė 750 mln. faktinių nuostolių.