Beveik dviem milijonais litų įvertinti meno kūriniai yra saugomi Lietuvos dailės muziejuje, tačiau Vokietija tvirtina, kad jie iš šalies buvo išvežti nelegaliai.

Vokietijos pareikštą ieškinį Lietuvos valstybei trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismas. Lietuvai atstovauja Vyriausybė, byloje trečiuoju asmeniu patrauktas meno kūrinius saugantis Lietuvos dailės muziejus.

Kremonos tapytojo A.Campi drobė „Trys moterys prie Kristaus kapo" (kai kuriuose šaltiniuose nurodoma „Trys Marijos prie Kristaus kapo") įvertinta 370 tūkst. eurų (1 mln. 280 tūkst. Lt). Joje pavaizduota Evangelijos scena įspūdingame brėkštančio ryto peizaže – tuščią kapą išvydusios moterys yra nustebusios ir sumišusios.

Šį renesanso stilių atspindintį meno kūrinį muziejus saugo dar nuo 1951 metų, kai jis buvo konfiskuotas iš kolekcionieriaus Vinco Steponavičiaus. Maždaug prieš 10 metų jo dukra per Lietuvos teismus bandė susigrąžinti 27 konfiskuotus paveikslus. Jie yra perduoti ir saugomi Lietuvos dailės muziejuje.

Kolekcionierių sovietinės okupacijos metais Ypatingasis pasitarimas nuteisė ir konfiskavo turtą - 1951 metų spalio 12 dieną paveikslai buvo perduoti tuometiniam valstybiniam dailės muziejui. 1989 metais V.Steponavičius buvo reabilituotas po mirties, jam buvo atkurtos visos pilietinės teisės.

Tačiau teismai nusprendė, kad kolekcionieriaus artimiesiems meno kūriniai negali būti grąžinti. Konstitucinis Teismas išaiškino, kad valstybinių muziejų fondą sudarančios muziejinės vertybės ankstesniems savininkams negrąžinamos, nes turi būti prieinamos visai visuomenei.

Vokietijos Federacijos Respublikos ieškinyje teigiama, kad A.Campi drobė priklausė Berlyno rūmams, šiuo metu – fondui „Prūsijos rūmai ir sodai Berlyne ir Brandenburge".

1945 metų balandžio 27 dieną Sansusi rūmus Potsdame užėmė Raudonosios Armijos kariai, kurie, įtariama, ir galėjo pagrobti vertingą meno kūrinį.

Lietuvos dailės muziejus A.Campi paveikslą yra eksponavęs ne tik Lietuvoje – viena garsiausių parodų buvo „Krikščionybė Lietuvos mene". Manoma, kad vokiečiai apie jo priklausymą Lietuvai sužinojo prieš trejus metus, kai jis buvo eksponuojamas Suomijoje.

XIX a. Vokietijos dailininko A.Menzelio paveikslą „Pelenų dienos rytas" (kituose šaltiniuose nurodomas „Rytmetis po baliaus") muziejus 1948 metais iš kito kolekcionieriaus Mikalojaus Romeikos nupirko už 4,5 tūkst. rublių.

Šiuo metu Vokietijos tapytojo paveikslas įvertintas 140 tūkst. eurų (484 tūkst. litų).

„Tokių vertingų paveikslų Lietuvoje yra labai mažai, todėl jeigu jų netektume, būtų didelis praradimas", - DELFI teigė Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja rinkiniams Loreta Marija Meškelevičienė.

Vokietiją teisme atstovauja Kultūros ministerija, nors ji yra Lietuvos dailės muziejaus steigėja. Teisme ministerijos teisininkė trečiadienį pareiškė, kad paveikslų grąžinimo klausimas jau pradėtas spręsti įsikišus Užsienio reikalų ministerijai (URM).

Gali būti, kad Lietuva sutiks perduoti vertingus paveikslus mainais už kitas meno vertybes.

„Tai labai sudėtinga byla, - pabrėžė L.M.Meškelevičienė. – Mes turime įrodymų, kad paveikslus įsigijome legaliai, tačiau Vokietija tvirtina, kad jie iš šalies buvo išvežti nelegaliai".

Tai pirmoji tokio pobūdžio byla Lietuvos teismuose. Jeigu bus nuspręsta vertingus paveikslus perduoti Vokietijai, jų perdavimo procedūra gali įvykti tik kitąmet.