Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius Julius Jasaitis po anoniminio skundo, atlikęs tyrimą, nustatė, kad liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos programai pirktu butu Vilniuje nuo 2003 m. naudojosi tik policijos vadovas Vytautas Grigaravičius, praneša LTV „Panorama“.

Komisaras tikina, kad šis butas ir tarnybinis automobilis jam yra būtini vykdant operatyvinius veiksmus.

Anot J. Jasaičio, surinkti įrodymai rodo, jog butu operatyvinei veiklai naudotasi tik keletą kartų. „Be to, pagal teisės aktus V. Grigaravičius, kaip Lietuvos policijos generalinis komisaras, neturi teisės vykdyti operatyvinės veiklos“, – įsitikinęs J. Jasaitis.

„Nesąmonė. Aš esu generalinis komisaras, ikiteisminio tyrimo įstaigos vadovas. Didžiausia ikiteisminio tyrimo įstaiga yra policija. Mes vykdome baudžiamąjį persekiojimą, ikiteisminį tyrimą, Baudžiamojo proceso kodekse yra numatytas operatyvinės veiklos organizavimas ikiteisminio tyrimo bylose.

Be to, Operatyvinės veiklos įstatymas mus įgalioja organizuoti operatyvinę veiklą. Aš kaip vadovas atsakau, organizuoju, kontroliuoju, koordinuoju“, – LTV laidoje „Savaitė“ tvirtino V. Grigaravičius.

Anot J. Jasaičio, V. Grigaravičius įsivaizduojąs, kad visi svarbiausi nusikaltimai, jų išaiškinimas yra sietini personaliai su jo asmenybe.

„Mano manymu, yra šiek tiek kitaip, kadangi kiekvienas asmuo turi vykdyti tas funkcijas, kurias jam suteikia pareigybė. Tad jeigu V. Grigaravičius yra Lietuvos policijos generalinis komisaras, tai jis turi teisę organizuoti ir kontroliuoti atitinkamų žinybų darbą. Nepaisant, kad jam ir labai malonus tas operatyvinis darbas, jis asmeniškai tuo užsiiminėti negali“, – mano J. Jasaitis.

Pasak inspektoriaus, viešojoje teisėje ir valstybės tarnyboje kiekvienas pareigūnas gali daryti tik tai, kas numatyta teisės aktuose. Šiuo atveju nei Policijos veiklos įstatymas, nei Policijos departamento nuostatai, nei generalinio komisaro pareigybės aprašymas teisės atlikti operatyvinius veiksmus V. Grigaravičiui nesuteikia.