Akcijos dalyviai sieks atkreipti JAV ir kitų valstybių dėmesį į Lietuvos laivo, kurį Pusiaujo Gvinėjos kariškiai prievarta laiko Malabo uoste jau beveik mėnesį, likimą.

Protesto akcijos dalyviai kviečiami atsinešti plakatus su užrašais "Equatorial Guinea conducts illegal seizure of our ship" (Pusiaujo Gvinėja neteisėtai laiko mūsų laivą) bei "Stop Equatorial Guinea acts of piracy now" (Sustabdykite Pusiaujo Gvinėjos piratinius veiksmus).

Akcijos vieta - prie kandidato į JAV prezidentus Alo Gore'o rezidencijos - pasirinkta todėl, kad ten nuolat budi žurnalistai. Šią vietą įvairūs piketuotojai pamėgo dėl geros galimybės patekti į žiniasklaidos akiratį.

Protesto akciją Vašingtone inicijuoja amerikietis Jeffery Lomanas (Džefris Lomanas), 20 metų tarnavęs Jungtinių Valstijų kariniame jūrų laivyne. 1995-1996 metais jis dirbo Jungtinių Valstijų karinių ryšių grupėje Lietuvoje ir yra vedęs lietuvę. Jis organizavo ir pirmąją protesto akciją, praėjusią savaitę vykusią prie Pusiaujo Gvinėjos ambasados Vašingtone. Joje dalyvavo 25 žmonės.

Susitikti su protestuotojais buvo išėjęs Pusiaujo Gvinėjos ambasados pareigūnas, kuriam įteikta peticija, reikalaujanti išlaisvinti Lietuvos laivą. Peticiją priėmęs Pusiaujo Gvinėjos ambasados pareigūnas pakartojo savo šalies valdžios poziciją, kad Lietuvos laivas sulaikytas dėl nelegalios žvejybos Pusiaujo Gvinėjos teritoriniuose vandenyse.

"Ryto" šeimininkai šiuos kaltinimus kategoriškai neigia, pabrėždami, kad šis laivas yra transportinis refrižeratorius, kuris nėra pritaikytas žvejybai. Praėjusį pirmadienį Lietuvos ambasada Vašingtone įteikė Pusiaujo Gvinėjos ambasadai Vašingtone protesto notą, reikalaudama išlaisvinti Lietuvos laivą ir jos įgulą bei kompensuoti patirtus nuostolius.