Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius juos nurodė apklausti. Sutartis pasirašęs buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, įtariant, kad jis viršijo pareigybinius įgaliojimus, jau turėjo reikalų su teisėsaugininkais. Tačiau generalinis prokuroras viešai suabejojo: „Galbūt jis pasirašė ne savo noru?"

„Lietuvos ryto" archyve esantis dokumentas praskleidžia šios sutarties pasirašymo užkulisius slepiančią uždangą ir leidžia aiškiau suprasti, kaip brendo sandėrio scenarijus.

Geriausia gimtadienio dovana

Vėlų 1999-ųjų spalio 15-osios vakarą Rolando Pakso Vyriausybės nariai buvo pakviesti pas Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį. Kvietimą ignoravo tik ministrai Jonas Lionginas ir Eugenijus Maldeikis, jau anksčiau išdėstę kategorišką nuomonę prieš sutarčių su „Williams" sąlygas.

Premjeras, tada dar konservatorius R.Paksas pasveikino savo partijos lyderį V.Landsbergį artėjančio gimtadienio, kurį profesorius buvo numatęs paminėti koncertuodamas Paryžiuje, proga. Priimdamas gėles, Seimo vadovas su šypsena pasakė, kad geriausia dovana jam - be trikdžių pasirašyta sutartis su „Williams".

Projektą sukūrė V.Landsbergis

Netrukus ministrai įsitikino, kad tos dovanos sukaktuvininkas nelaukė sudėjęs rankas, o pats bandė spartinti įvykius, imdamasis Seimo pirmininkui nebūdingo darbo rengti Vyriausybės nutarimo projektą. „Lietuvos rytas" pateikia šį V.Landsbergio kūrybos vaisių.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė, įsitikinusi, kad „Mažeikių naftai" išsaugoti ir modernizuoti būtina „Williams International" strateginė partnerystė, kurią politiškai remia Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybė, ir jog tai tiesiogiai susiję su Lietuvos vakarietiška demokratine ateitimi, ūkio pakilimu, stabilumu ir tarptautiniu saugumu, nutaria:

1. Netrukdomai užbaigti ir pasirašyti šių metų spalio pabaigoje sutartis su „Williams International".

2. „Mažeikių naftos" - Lietuvos valstybės įmonės apyvartos kapitalo trūkumui išlyginti, kiek reikės, panaudoti lėšas (šiuo metu jų yra 147 mln. USD), gautas pardavus tam tikslui išleistas euroobligacijas".

Išvykstančio į Paryžių parlamento pirmininko norą užsitikrinti ministrų pritarimą entuziastingai palaikė tuomečiai krašto apsaugos bei užsienio reikalų ministrai Česlovas Stankevičius ir Algirdas Saudargas. Bet jų įkarštį vėsino R.Paksas, priminęs, kad Vyriausybės nutarimai paprastai priimami ne Seimo pirmininko kabinete.

Nutarimai - balsų dauguma

Pagal Konstituciją ir Vyriausybės įstatymo nuostatas, premjeras privalo pasirašyti nutarimą, kurį paprasta balsų dauguma priima ministrai.

„R.Paksas įkrito į tokią problemą, kad ir balsuodamas prieš sutartį privalėjo pasirašyti, nes tokį nutarimą priėmė dauguma", - sakė tuometis teisingumo ministras Gintaras Balčiūnas.

Galutinai įsitikinęs, kad sustabdyti sutarčių pasirašymą neturi jokių galimybių, 1999-ųjų spalio 26 d. R.Paksas atsistatydino iš Vyriausybės vadovo pareigų.

Jau po trijų dienų S.Kakčio parašais konservatorių valdžia JAV bendrovei „Williams International" atvėrė vartus į Lietuvos naftos ūkį.