Panevėžio pirtyje apsilankę Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto nariai buvo priversti pripažinti, kad senoviniai čiaupai, metaliniai „tazikai“ ir keturis dešimtmečius nekeistos persirengimo spintelių durelės vargiai padės privilioti daugiau mokių klientų ir pagerinti nuostolingai dirbančios įstaigos padėtį.

Jei ketvirtadienį posėdžiaujanti miesto Taryba pritars, mokestis už maudymąsi miesto pirtyje pakils dviem litais. Vietoje buvusių aštuonių litų norintiesiems nusiprausti teks mokėti dešimt. Už keturis litus iki šiol prausdavęsi mažas pajamas turintieji dabar mokės 6 litus.

Kompensuoti pirties paslaugas numatyta asmenims, kurių pajamos per mėnesį neviršija 615 litų. Turintieji sąlygas praustis namuose kompensacijos tikėtis nebegalės. Pirties paslaugų kainas verčia kelti brangstanti šiluma, elektros energija, didėjanti minimali alga.

Išvažiuojamąjį posėdį Panevėžio pirtyje surengę Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto nariai net nebandė slėpti esantys pritrenkti čia pamatyto vaizdo, o galimybė šeštadienio vakarą praleisti Savivaldybei priklausančioje įstaigoje nesužavėjo nė vieno.

Išgelbėtų jungtinė veikla

„Situacija iš tikrųjų sudėtinga, – pripažino komiteto pirmininkas Vidmantas Baltramiejūnas. – 1964 metais statytą pirtį renovuoti būtina, tačiau pinigų tam nėra. Esame apskaičiavę, kad nugriauti pirtį ir pastatyti naują ekonomiškai neapsimoka. Be to, viešoji miesto pirtis yra strategiškai patogioje vietoje ir jei ją iškeltume kur nors į miesto pakraštį, žmonės mūsų nesuprastų. Pirtį sutvarkyti būtina, šiuo klausimu būsiu atkaklus ir užsispyręs“.

Kaip vieną iš galimybių viešąją pirtį paversti panevėžiečiams patrauklia vieta, o ne tik socialines paslaugas teikiančia įstaiga, V.Baltramiejūnas įvardijo jungtinės veiklos principą. „Galbūt bus skelbiamas konkursas leisti statyti antrą aukštą su sąlyga rekonstruoti pirtį“, – sakė komiteto pirmininkas.

Ne vieną dešimtmetį viešojoje miesto pirtyje nebuvusius valdžios vyrus nustebino, kad dar galima pamatyti sovietinius laikus menančius čiaupus, o žmonės naudojasi metaliniais dubenimis.

„Nors kranus pakeiskite šiuolaikiniais, visos patalpos vaizdas pasikeistų“, – sustojęs prie senos vonios su metaliniais čiaupais pasipiktino Julius Beinortas.

Prieš porą dešimtmečių pirtyje buvęs komiteto pirmininkas Vidmantas Baltramiejūnas tarstelėjo, kad ne tik persirengimo spintelės likusios tos pačios – net durelių kabliukai tebėra nepakeisti, o šilumos mazgo, kaip antikvarinio eksponato, jau laukia muziejus.

„Ne apie kainų kėlimą, o apie verslo planą reikia kalbėti, galvoti, iš ko galima būtų uždirbti“, – sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Petras Narkevičius.

Rengs verslo planą

Politikų klausimais užverstas Panevėžio pirties direktorius Jonas Kubilius į visus turėjo vienodą atsakymą – nėra pinigų. Nėra už ką pakeisti čiaupų, dušų, spintelių, rekonstruoti šilumos mazgo, komerciniams tikslams nuomoti tinkamų patalpų nėra.

Beveik visų komiteto narių išsakytą pasiūlymą – per savaitę dirbti ne dvi, bet daugiau dienų – J.Kubilius įvertino kaip visiškai netinkamą: „Kuo ilgiau dirbsime, tuo bus didesni nuostoliai, lankytojų nuo to daugiau neatsiras“.

Politikai taip ir liko nesupratę, kodėl pirtis neveiks visą liepos mėnesį – esą visas personalas išeina atostogauti. O kavinę, kurią išlaiko pati pirtis, buvo pasiūlyta išnuomoti apsukriam verslininkui, kuris sugebėtų pasiūlyti kokybiškas paslaugas ir pritrauktų daugiau klientų.

2006-uosius Panevėžio pirtis baigė patyrusi daugiau nei 17 tūkstančių litų nuostolį. Per metus pirties paslaugomis pasinaudoja apie 42 tūkstančius žmonių.

Vien už šilumą per mėnesį tenka mokėti apie 12 tūkstančių litų, dar apie 3 tūkstančius kainuoja elektra, 2800 litų – vanduo. Pridėjus dešimčiai žmonių mokamas algas pirties mėnesinis balansas yra nuostolingas.

Pirties direktorius sakė, kad pagal jau atliktus skaičiavimus, jei paslaugų kainos bus pakeltos, metus žadama baigti pelningai.

Tokios kalbos labiausiai papiktino Julių Beinortą. „Kaip jūs galėjote įskaičiuoti kainas, kurios dar nepatvirtintos, – pasipiktino politikas. – Susiskaičiuokite, kiek pelno gautumėte, jai paslaugos kainuotų po 25 litus, kaip kai kurie verslininkai ima“.

Ūkio, miesto plėtros ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas V.Baltramiejūnas priminė J.Kubiliui, kad iki rugsėjo turi būti parengtas pirties plėtros planas, nes kainų padidinimas dviem litais įstaigos padėties nepagerins ir lėšų remontui neatsiras.