„Senoviniais vardais vaikus vadina tik vienas kitas vilnietis. Pasitaiko registruoti Antano, Petro vardus, bet labai retai“, - DELFI sakė sostinės savivaldybės civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Lukauskaitė.

Sostinėje populiariausi berniukų vardai – Dominykas, Danielius, Deividas, Dovydas, Gustas, Augustas, Nojus, Rėjus, Lukas, Šarūnas, Ugnius, Emilis, Rokas, Matas ir Džiugas, tačiau pastarojo vardo populiarumas kiek slūgsta.

Populiariausi sostinėje gimusių mergaičių vardai – Viktorija, Aistė, Lukrecija, Augustė, Gabrielė, Austėja, Emilija, Akvilė, Urtė, Ugnė, Viltė.

„Skirtingai, nei ankstesniais metais, išpopuliarėjo pirmieji trys, nors Aisčių, Viktorijų bumas buvo kokiais 1995 metais“, - komentavo A.Lukauskaitė.

  • Populiariausi vardai ir pavardės

    Dukrai skyrė Visatos vardą

    Pavojaus, kad per Onines, Antanines ar Petrines nebebus ko sveikinti su vardadieniais kol kas nėra – 2007 metų pradžioje visoje Lietuvoje populiariausias vyriškas vardas tebebuvo Jonas, o moteriškas Ona. Tačiau tarp naujai gimusiųjų tokie vardai - retenybė ir kaime, ir mieste.

    Originalumo siekiantys tautiečiai senoviniais vardais nesižavi, tačiau drąsiai eksperimentuoja su naujais. Klaipėdoje galima rasti Ariją, Erą, Bonitą, Dyvą ir net Visatą.

    „Iš berniukų vardų keistesni Rubeno, Natano, Mateo, Dean, Ingmaro, Emeto, Aredo vardai“, - DELFI vardijo Klaipėdos savivaldybės civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja Rita Rimeikienė.

    Uostamiestyje populiariausių vyriškų vardų penketuke pirmauja Matas, antroje vietoje Lukas, trečioje – Nedas ir Nojus, ketvirtoje Eimantas ir penktoje – Arnas su Viliumi.

    Mergaičių vardų penketuke - Emilija, Gabija, Gabrielė, Kamilė ir Austėja.

    Iš rečiau registruotų vardų specialistė minėjo Aironą, Jogailą ir pastaruoju metu Klaipėdoje populiarėjantį Kajų.

    Ką apie tėvus sako jų vaikų vardai

    „Jei tėvai vaikui skiria Nando, Sido ar Gordono vardą, galima manyti, kad jie gyvena užsienyje ir į Klaipėdą atvyko tvarkyti svetur gimusio vaiko dokumentų“, - sakė R.Rimeikienė.

    Tokių žmonių Klaipėdoje kasmet daugėja. Civilinės metrikacijos darbuotojų nebestebina pagal kitų šalių tradicijas vadinami vaikų vardai. „Neseniai registravau mergaitę Gabrielą Zaineb, kurios mama susituokusi su arabu“, - pateikė pavyzdį DELFI pašnekovė.

    Kokiais vardais vaikus vadina mažų miestelių gyventojai, DELFI bandė aiškintis Kazlų Rūdos civilinės metrikacijos skyriuje.

    Pasak čia dirbančios Daivos Mickevičienės, Kazlų Rūdoje vis dar juntama televizijos serialų įtaka. Tačiau dažniausiai besikartojantys vaikų vardai mažai skiriasi nuo populiariausių Lietuvoje.

    „Pernai daugiausia mergaičių gavo Ugnės, Gabijos, Viltės vardus, populiariausi berniukų vardai buvo Deividas, Joris ir Nojus“, - pasakojo specialistė.

    Svetur gyvenantys ir į Kazlų Rūdą registruoti vaikų atvykstantys piliečiai vaikus vadina pagal tai, ar yra susituokę su vietiniais, ar abu tėvai tos pačios tautybės.

    „Jei vienas iš tėvų - užsienietis, dažnai vaikui skiriamas dvigubas vardas, pavyzdžiui, Džesika Saulė, nors šeimoje mažylis paprastai vadinamas vienu vardu“, - sakė D.Mickevičienė. Pasak jos, didelių sunkumų dvigubų vardų savininkams nekyla, tačiau kai vienuose dokumentuose užrašomas vienas, kituose - kitas, trečiuose - abu vardai, popierius tenka perdaryti.

    Mažiau išsilavinusiems - „mandri“ vardai

    Paklausta, kokie žmonės renkasi tradicinius vardus, D.Mickevičienė minėjo labiau išsilavinusius tėvus.

    „Žemesnio išsilavinimo, kartais, net ne geriausios reputacijos gyventojai atžalas vadina „mandresniais“ vardais arba iš serialų, nors jie dabar kur kas mažiau populiarūs, negu „Turtuoliai irgi verkia“ ar „Santa Barbaros laikais“, - sakė civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

    Lietuvos kalbininkai tėvams rekomenduoja lietuviškus arba lotynų, graikų, hebrajų kalbų kilmės vardus.

    Renkantis svetimos kilmės vardą, patariama pasirinkti lietuvišką jo variantą, pavyzdžiui, vaiką vadinti ne Davidu (rusų) ar Deividu (anglų), o Dovydo vardu, ne Georgu (rusų) ar Džordžu (anglų), o tiesiog Jurgiu.

    Vardų reikšmių aiškinimus galima rasti 2003 metų laidos K.Kuzavinio ir B.Savukyno Lietuvių vardų kilmės žodyne.

    Pasak istorikų, XIII–XV a. Lietuvoje žmonės vadinosi vien vardais. Nuo XIV a. pradėję rastis prievardžiai - apibūdinamieji žodžiai - vėliau išsirutuliojo į pavardes.

    Dabartiniai lietuvių vardai - trejopos kilmės: lietuviškos (senieji ir vėlesnieji), krikščioniškieji, krikščionybės laikotarpiu atėję kaip krikštavardžiai, ir naujieji iš įvairiausių pasaulio kalbų skolinti vardai.

    Jei nori, kad vaikas būtų...

    Tikintys, kad vardas žmogaus gyvenimui turi didelės reikšmės, ypatingą dėmesį skiria vardo reikšmei. Norintys, kad vaikas būtų gražus, renkasi Gražvilo, Gražvilės, Gražvydo, Narcizo, Kaliksto, Kalikstės, Dailiaus, Livento vardus.

    Kilmingumo linkintys tėvai renka Adalberto, Adelės, Adelijos, Adelinos, Adelitos, Adolfo vardus.

    Norintys , kad vaikas būtų stiprus, turėtų atkreipti dėmesį į Artūro, Ąžuolo, Ąžuolės, Ąžuolio, Bargailo, Bargailės, Bernado, Bernadetos, Bernardinos, Bygailo, Bygailės vardus.

    Gerumą vertinantys tėvai atžaloms gali rinkti Agato, Agatos, Bonos, Bonio, Boniaus, Gerimantas, Gerimantės, Germilo, Germilės, Gertauto, Gertautės vardus.

    Pirmenybę teikiantys maloniam būdui turėtų atkreipti dėmesį į Benignos, Benigno, Jukundos, Jukundo, Klemensos, Klemenso, Klementinos, Klementino, Placidos, Placido, Skaidrio, Areto, Aretės vardams.

    Savo mažyliams linkintys palaimos, gali rinktis Janinos, Joanos, Jono, Žanos, Žano. Olego, Janio, Janės, Ivano vardus.

    Populiariausi vardai ir pavardės

    Populiariausi Lietuvos gyventojų vardai 2007 metų pradžioje

    Eil. Nr.VyrųMoterų
    1.JonasOna
    2.AntanasMarija
    3.JuozasElena
    4.PetrasJanina
    5.VytautasIrena
    6.StasysMarijona
    7.PranasJadvyga
    8.KazysAldona
    9.VladasVeronika
    10.IvanRegina

    Populiariausios Lietuvos gyventojų gyventojų pavardės 2007 metų pradžioje

    Eil. Nr.VyrųMoterų
    1.KazlauskasKazlauskienė
    2.StankevičiusJankauskienė
    3.JankauskasPetrauskienė
    4.PetrauskasStankevičienė
    5.VasiliauskasPaulauskienė
    6.ŽukauskasVasiliauskienė
    7.PaulauskasŽukauskienė
    8.UrbonasUrbonienė
    9.ButkusNavickienė
    10.KavaliauskasIvanova

    Populiariausi kūdikių vardai 2006 m.

    Eil. Nr.BerniukųMergaičių
    1.LukasKamilė
    2.MatasGabija
    3.NojusGabrielė
    4.MantasAustėja
    5.DominykasEmilija
    6.NedasUgnė
    7.DovydasAugustė
    8.RokasViktorija
    9.TitasRugilė
    10.IgnasDeimantė

    Populiariausios kūdikių pavardės 2006 m.

    Eil. Nr.BerniukųMergaičių
    1.StankevičiusPetrauskaitė
    2.JankauskasStankevičiūtė
    3.PetrauskasKazlauskaitė
    4.KazlauskasŽukauskaitė
    5.UrbonasRimkutė
    6.VasiliauskasVasiliauskaitė
    7.ŽukauskasJankauskaitė
    8.ButkusPaulauskaitė
    9.PociusLukoševičiūtė
    10.KavaliauskasŠimkutė

    Lentelės sudarytos remiantis Gyventojų registrų tarnybos duomenimis