Modernų statinį, kurioje sudarytos geros darbo ir poilsio sąlygos pusšimčiui užkardos pareigūnų, pastatė viešojo pirkimo konkursą laimėjusi uždaroji akcinė bendrovė „Vėtrūna“.

Už Šengeno priemonės programos lėšas iškilusios dviejų aukštų užkardos plotas – 741 kv. m. Ji įsikūrė 3,8 hektaro plote.

Iki šiol pasieniečiai šiame ruože tarnybą vykdė turėdami dešimt kartų mažesnės patalpas Girėnuose, kurios neatitiko VSAT poreikių.

Naujoji Vištyčio užkarda yra įsikūrusi Vištyčio regioniniame parke, todėl statant pastatą turėjo būti atsižvelgta į aplinkosauginius reikalavimus, o jo konstrukcija derinama prie parko aplinkos ir architektūros.

Naujajame statinyje, esančiame prie pat Lietuvos ir Rusijos sienos linijos, yra nedidelė susirinkimų salė, budėtojų kambarys, ginklų saugykla, laikino sulaikymo patalpa, kabinetai pareigūnams, sulaikytos transporto aikštelė, inventoriaus laikymo patalpos.

Užkardos pasieniečių patogumui – valgomasis, maisto gaminimo kambarys, drabužių džiovykla, vyrų ir moterų persirengimo kambariai, skalbimo mašinos.

Po pamainos šaltuoju metų laiku iš ruožo grįžę patruliai turės galimybę pasinaudoti sauna, čia taip pat įrengtos dušinės. Pamainomis dirbantiems ar iš toliau į tarnybą pasienyje atvykusiems pareigūnams įrengtos miegamosios patalpos.

Ypatingų atvejų metu užkarda gali veikti visiškai autonomiškai – joje sumontuotas elektros generatorius, veikia vietiniai valymo įrenginiai.

Užkardoje įrengti priešgaisriniai rezervuarai, yra dyzelinio kuro pasieniečių transportui talpykla su išdavimo įrenginiu, automobilių plovykla.

Lietuvos pasieniečiai iš viso saugo ir kontroliuoja dešimtadalį visos išorinės ES sienos, iš viso 1043 kilometrus.

VSAT pagal Šengeno priemonės programą sienų apsaugos priemonėms įsigyti ir infrastruktūrai tobulinti iš viso gavo 393 mln. Lt.

Tai du trečdaliai visų Europos Sąjungos lėšų, skirtų Lietuvos pasirengimui prisijungti prie Šengeno sutarties.