Smarvės užteko

Penkių šimtų kubinių metrų talpos amoniako cisterna priklauso bankrutavusiai žemės ūkio bendrovei "Ceikiniai" ir Nalivaikų kaime yra jau seniai. Pasak Ignalinos priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos viršininko Olego Kovalevskio, cisterna stovi ant betoninio pagrindo, aplink ją iškastas apsauginis griovys.

Pranešimą apie sugadintą sklendę ir tekantį amoniaką Ignalinos ugniagesiai gavo po 19 valandos. Kol jie atvyko į vietą ir sutvarkė sklendę, spėjo ištekėti beveik 400 litrų aitraus kvapo chemikalo. ėemę pasiekęs skystis buvo neutralizuojamas vandeniu bei jo garais.

Anot Ignalinos savivaldybės civilinės ir priešgaisrinės saugos specialisto Vytauto Zalecko, amoniakas lakus skystis, todėl daug jo išgaravo. Visiškai neutralizuoti šį chemikalą galima tik sumaišius jį su vandeniu (santykiu 1:10).

Vakar rytą Ignalinos gelbėtojai dar pylė vandenį toje vietoje, kur ištekėjo amoniakas. "Chemikalas per ilgą laiką nusigaravo, tačiau smarvės užteko", - sakė LŽ Kovalevskis.

Bus baudžiamas

Nors bendrovė nebedirba, oficialiai savo veiklos ji dar nenutraukusi. Yra paskirtas administratorius, atsakingas už "Ceikinių" turtą ir, suprantama, už šią cisterną. Ignalinos aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Petras Kazukevičius LŽ patikino, jog administratorius bus nubaustas už netinkamą saugojimą, tačiau neįvardijo, kokia suma. Anot jo, dar nesurašytas protokolas, tikslinama augmenijai padaryta žala.

Nelaimės padariniai galėjo būti daug skaudesni. "Laimė, skysčio cisternoje buvo tik apie 30 centimetrų", - sakė Kovalevskis. Rajono policijos pareigūnai bando nustatyti, kas sugadino cisternos sklendę.