Tarp dedikacijų autorių yra Seimo narys socialdemokratas Gediminas Kirkilas, literatūrologė Viktorija Daujotytė, aktorė Dalia Michelevičiūtė, muzikas Mstislavas Rostropovičius, operos solistė Violeta Urmana-Urmanavičiūtė, poetas Marcelijus Martinaitis, istorikas Egidijus Aleksandravičius, filosofai Leonidas Donskis, Kęstutis Girnius, žurnalistas Laimonas Tapinas - iš viso 24 dedikacijų autoriai.

Įteikęs dovaną prezidentui, leidinio sudarytojas filosofas Vytautas Ališauskas žurnalistams sakė, kad knyga yra tarsi prezidento penkmečio veiklos įvertinimas, dovana ir parama prezidentui antrą kartą siekti prezidento posto.

Pasak V.Ališausko, niekur specialiai nebuvo skelbiama apie knygos sudarymą, tiesiog tarp draugų buvo klausiama, ar kas nors nori parašyti, kaip vertina V.Adamkų.

Per pusantro mėnesio sudaryta knyga, V.Ališausko teigimu, yra kaip atsvara "kartiems" žodžiams, kuriuos teks išgirsti per rinkimų kampaniją.

Leidinio pavadinimas, jo sudarytojo teigimu, yra aliuzija į žmonių vartojamus posakius "prie Smetonos", "prie sovietų".

Vienas leidinio autorių L.Donskis žurnalistams sakė, kad V.Adamkus savo stiliumi, savo politine kultūra simbolizuoja svarbų pokytį, vykstantį Lietuvoje, kurį filosofas apibrėžė kaip civilizuotą, subalansuotą, ramų, analitišką ir santūriai optimistišką žvilgsnį į ateitį.

V.Ališausko teigimu, nors bendras knygoje pateiktas prezidento veiklos įvertinimas yra teigiamas, joje galima rasti ir kritikos prezidento atžvilgiu, ir svarstymų, kaip reikėjo pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje.

"Visas incidentas - prezidento panika, neskoningos pastangos nuslėpti savo ankstesnį entuziazmą "Mažeikių naftos" privatizavimui - yra didžiausia dėmė Adamkaus kadencijoje", - skyrelyje "Retorika, bet ne tik žodžiai" rašo filosofas K.Girnius.

"Prezidento nepriklausymas partijoms (.) tampa jo stiprybe, tačiau ir silpnąja puse, nes be Seimo daugumos, be politinių partijų palaikymo realizuoti kokias nors idėjas yra sunku, dažnai tik moralinio ar politinio autoriteto nepakanka. Stiprybė dėl to, kad prezidentas Valdas Adamkus išlieka pakankamai neutralus, atviras, gal netgi objektyviausias šalies politinio teatro veikėjas", - rašo G.Kirkilas savo dedikacijoje, pavadintoje "Valdas Adamkus - reformistinės vizijos ir realybė".

Tuo tarpu M.Rostropovičius rašo, kad V.Adamkus yra "vienintelis prezidentas, kuris savo gimtadienio vakarą nesėdo prie vaišių stalo, o atėjo į koncertą".

75-erių metų V.Adamkus ketvirtadienį visuomenei praneš apie savo apsisprendimą dalyvauti gruodžio 22 dieną vyksiančiuose šalies vadovo rinkimuose.