Parlamentarė pateikė tokius Statistikos departamento duomenis: Lietuvos vyrų gyvenimo trukmės vidurkis yra 65,4 metų, moterų – 77,4 metų. Tai esą pats didžiausias skirtumas tarp visų Europos Sąjungos valstybių.

Lietuvoje gyvena 53,4 proc. moterų ir tik 46,4 proc. vyrų. Šis skirtumas kasmet didėja.

Dėl išorinių priežasčių pernai Lietuvoje mirė beveik 4 kartus daugiau vyrų nei moterų. Iš jų nusižudė 5 kartus daugiau vyrų. Vyrai ne tik dažniau žudosi, bet ir apsinuodija alkoholiu, užsimuša autoavarijose, paskęsta.

Medikų teigimu, Lietuvoje daugėja vyrų, sergančių prostatos vėžiu. Pernai šalyje užfiksuota virš 2 tūkstančių naujų šios ligos atvejų.

V.Boreikienė teigia atlikusi tyrimą ir nustačiusi, kad jos kolegos vyrai nieko nežino apie Sveikatos apsaugos ministerijos vykdomas prevencijos akcijas, kurių metu galima nemokamai pasitikrinti dėl prostatos vėžio.

„Todėl noriu paprašyti visų moterų: paskatinkite savo vyrus pasitikrinti ar net pačios atveskite juos pas gydytoją, padarykite tokią dovaną Tėvo dienos progą“, - ragino Seimo narė.

„Prostatos vėžys skiriasi nuo kitų organų vėžio tuo, kad jį galima visiškai išgydyti, jei liga anksti nustatoma“, - parlamentarei pritarė urologijos profesorius Balys Dainys.

Jo teigimu, šiuo metu Lietuvoje gyvena dvigubai daugiau 70-mečių moterų nei vyrų. Tai, pasak profesoriaus, atsiliepia ir moterų sveikatai: gyvendamos vienos jos dažniau suserga depresija.