Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį turėjo nagrinėti Lietuvos gydytojų sąjungos skundą, kuriame prašoma minėtą įsakymą panaikinti. Tačiau teismas sustabdė bylą ir iki to momento, kol Vyriausiasis administracinis teismas išnagrinės analogišką Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos skundą. Šio skundo autoriai prašo įvertinti ginčijamo įstatymo teisėtumą ir jį atšaukti.

Vyriausiojo administracinio teismo posėdis numatytas rugsėjo 16 dieną.

Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos (NKS) pirmininkas Gediminas Vagnorius į Vyriausiąjį administracinį teismą kreipėsi šių metų balandžio 23 dieną. NKS požiūriu, ginčijamas įsakymas prieštarauja Lietuvos teisės aktams bei konstitucinėms piliečių teisėms. (Beje, NKS poziciją Vyriausiajame administraciniame teisme gins šios sąjungos vicepirmininkas, advokatas Stasys Šedbaras, 1999 metų vasarą tapęs pirmuoju ką tik įkurto Aukštesniojo administracinio teismo vadovu).

NKS teisininkai teigia išnagrinėję ministro įsakymą ir nustatę, kad jis pažeidžia daugelio Lietuvos piliečių gyvybinius interesus ir prieštarauja Sveikatos draudimo, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo, Gydytojo medicinos praktikos bei kitiems įstatymams.

Nustačius kvotas, didelei daliai ligonių, ypač sergančių lėtinėmis ligomis, būtiniausi kompensuojami vaistai tapo neprieinami, o gydytojams trukdoma atlikti savo profesinę pareigą - kvalifikuotai teikti medicininę pagalbą, teigiama NKS atstovo spaudai išplatintame pranešime.

Anot pranešimo, kvotų taikymas tik blogina ligonių ir visos sveikatos apsaugos padėtį, dar labiau skatina finansinį deficitą ir pažeidžia pacientų pilietines teises gauti reikiamą pagalbą.

Minėtą ministro įsakymą pavasarį kritikavo ne tik nuosaikieji konservatoriai, bet ir Seimo Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcija. Lietuvos gydytojų sąjunga prie Vyriausybės buvo surengusi piketą. Nepasitenkinimą taip pat išreiškė Prezidentas Valdas Adamkus.

Tačiau Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas palaikė Sveikatos apsaugos ministerijos bei Valstybinės ligonių kasos poziciją ir kvotų kompensuojamiems vaistams neatšaukė.

Daug ginčų sukėlęs sveikatos apsaugos ministro įsakymas yra viena iš 2001 metų pabaigoje Vyriausybės patvirtintų priemonių, kuriomis siekiama subalansuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas.

Ministras K.Dobrovolskis sakė esąs įsitikinęs, kad šių metų biudžete vaistų kompensavimui skirtų 326 mln. litų gyvybiškai būtinais atvejais užteks, nes suma yra 17 mln. didesnė už pernykštę.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat pabrėžia, kad minėtu ministro įsakymu buvo įvestos ne vaistų kvotos, o tik nustatyta lėšų kompensuojamiems vaistams paskirstymo ir skaičiavimo tvarka.