Japonijos imperatorių porai Lietuvoje neliko laiko apsilankyti Kaune, kur tarpukariu gyveno Japonijos diplomatas Čiunė Sugihara, nuo nacių išgelbėjęs apie 3 tūkst. žydų, ir kur dabar veikia jo muziejus. Tačiau svečiai nuėjo prie Neries pakrantėje esančio atminimo akmens diplomatui.

Jei ne Imperatoriaus protokolo skyriaus darbuotojos, imperatoriškoji pora šalia paminklo Č. Sugiharai būtų išvydusi šiukšles ir nuorūkas.

Savivaldybė: teritorija buvo sutvarkyta

„Niekaip jos negalėjo ten jų rinkti, nes niekam jos nereikalingos. Kortežas sustojo Upės gatvėje, pabuvo, įsėdo ir atgal išvažiavo. Nušienauta, sutvarkyta, ten sakuros atsodintos, palaistytos, taką darbininkai net ir pirštais ravėjo“, - DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas.

Jis tikino su Japonijos konsulato darbuotoja prieš imperatoriaus vizitą į vietą nuvažiavęs dusyk ir dėl tvarkos nesulaukęs jokių priekaištų. A. Mikalauskas sako, kad pareigūnės nufotografuotos ties įvažiavimu į šalia esančią statybų aikštelę.

Ten, anot jo, ir galėję būti nuorūkų, bet tai esą neturi nieko bendro su lankomu objektu. Be to, pasak valdininko, darbuotojos galėjo šiukšles rinkti ir prie statybų tvoros. „Jeigu norėjo nusifotografuoti, nusifotografavo. Jeigu jos norėjo ten rinkti, tegul renka. Aplink paminklą ir takas buvo sutvarkyti, jokių problemų nebuvo“, - sakė A. Mikalauskas, suabejojęs, ar japonės iš viso rinko nuorūkas.

„Buvo kokių 10-15 darbuotojų, jie su pirštais tarp plytelių ravėjo išlindusias žoles ir dabar pasakyti, kad jūs blogai padarėte, man neapsiverčia liežuvis”, - piktinosi A. Mikalauskas.

Tačiau kaip DELFI sakė ceremoniją prie paminklo stebėję liudininkai, 2 moterys prieš pat imperatoriaus atvykimą šiukšles ir nuorūkas rinko prie pat paminklo.

„Manau, kad geriau, jog jas surinktų negu būtų palikę. Aišku, kad tai nėra gerai – dalykai, kurie rodo mūsų netvarką“, - DELFI situaciją komentavo Lietuvos instituto laikinai einanti direktorės pareigas Saulė Mažeikaitė. Pasak jos, tokie atvejai netarnauja teigiamam įvaizdžiui, bet ypatingai Lietuvos įvaizdžio nepaveiks. „Tokį dalyką tikrai vertinu neigiamai. Aišku, reikėjo pasižiūrėti ir savo kiemą išsišluoti, bet, pasikartosiu, geriau vėliau negu niekada“, - kalbėjo institucijos, propaguojančios Lietuvos valstybę, visuomenę, kultūrą, meną, mokslą, švietimą užsienio valstybėse, atstovė.